Dieta eliminacyjna

Starszy niż rok
Dieta eliminacyjna to metoda wykorzystywane przez lekarzy w celu potwierdzenia wyników badania alergologicznego. Wymaga ona specjalnej procedury i obserwacji. Zwykle wyklucza najczęstsze alergeny (mleko i przetwory, białko jaja, zboża glutenowe, orzechy, cytrusy, ryby i owoce morza, soja, pomidory), które są stopniowo wprowadzane do menu w ramach tzw. diety prowokacyjnej.

Polskie Towarzystwo Alergologiczne proponuje, aby dieta eliminacyjna obowiązywała przez dwa tygodnie. Można jeść tylko to, co wymieniono poniżej. Inne produkty są zakazane  (nawet pieczywo, wędliny...). Po ustąpieniu objawów alergii wprowadza się do diety nowy pokarm co 3 dni np. kasze, wołowinę, kefir itd. i obserwuje się reakcje własnego organizmu.
Dieta uboga w alergeny na pierwsze dwa tygodnie powinna składać się z następujących produktów:

  • Ryż
  • Ziemniaki
  • Sól
  • Cukier
  • Woda mineralna niegazowana
  • Mięso indyka
  • Jagnięcina
  • Olej bez konserwantów
  • Herbata czarna, niearomatyzowana
  • Brokuły, kalafior, ogórek

Dziennik żywieniowy

Warto prowadzić własny dziennik żywieniowy. Może on nam naprawdę pomóc. Śledzenie spożywanych pokarmów i objawów pozwala znaleźć wzór.  W takim dzienniku zapisujemy dokładnie wszystko, co spożywamy oraz nasze samopoczucie.

Czytaj też: Dieta eliminacyjna. Sposób na alergię?

Zobacz: Dieta Kwaśniewskiego. Czym jest żywienie optymalne?

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA