Dieta eliminacyjna. Sposób na alergię?


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Dieta eliminacyjna to wyłączenie z diety osoby chorej grupy produktów podejrzanych o wywołanie objawów alergicznych.

Dietę tę stosuje się w celach diagnostycznych oraz terapeutycznych, w związku z czym eliminacja określonych produktów może mieć charakter stały lub okresowy. Stosowanie diety w celach diagnostycznych, gdy nie jest jeszcze zidentyfikowany alergen powodujący objawy, polega na stopniowym eliminowaniu z jadłospisu kolejnych produktów spożywczych. Stosowanie tego typu diety wiąże się z koniecznością ciągłego obserwowania objawów.

Ustanie dolegliwości świadczy o wykluczeniu właściwego produktu będącego źródłem alergenów. Obserwacje te należy jednak potwierdzić przez ponowne wprowadzenie do jadłospisu wcześniej wyeliminowanych produktów.

Niewielka poprawa może oznaczać, że potencjalne alergeny znajdują się także w innych grupach produktów, które należy wyeliminować.

W przypadku braku poprawy stanu zdrowia należy wznowić postępowanie diagnostyczne, przywracając wcześniej wykluczoną z diety grupę produktów oraz eliminując inną. Okres, w którym należy stosować dietę eliminacyjną, wynosi minimum 7 dni, natomiast za optymalny okres uważa się 10 dni.

Czytaj więcej o diecie eliminacyjnej

Grupy żywności

Profesor Johanes Ring (World Allergy Organization) określił 12 grup żywności, które powinny ulegać sukcesywnemu eliminowaniu z diety, aż do uzyskania poprawy:

  • Grupa I – słodycze, herbata czarna, kawa naturalna, alkohol;
  • Grupa II – produkty zawierające środki konserwujące;
  • Grupa III – przyprawy;
  • Grupa IV – orzechy;
  • Grupa V – owoce;
  • Grupa VI – nasiona roślin strączkowych;
  • Grupa VII – ryby, owoce morza;
  • Grupa VIII – mleko, produkty mleczne;
  • Grupa IX – jaja kurze, produkty jajeczne;
  • Grupa X – mięso, wędliny;
  • Grupa XI – produkty zbożowe;
  • Grupa XII – ziemniaki, ryż;

Mimo zaleceń dotyczących kolejnego wyłączania z diety produktów z wymienionych wyżej grup, w przypadku istnienia podejrzenia, że osoba chora jest uczulona na określone produkty, można od razu wyeliminować je z diety.

Ważne!

Należy mieć świadomość konieczności wykluczenia z diety określonych produktów we wszystkich możliwych postaciach, gdyż w celach diagnostycznych niezbędne jest całkowite ich wyeliminowanie, a nie jedynie ograniczenie ich spożycia.

Test prowokacyjny

Test prowokacyjny służy do szybkiej identyfikacji czynnika wywołującego alergię (poprzez bezpośrednią podaż alergenu). W próbie tej istnieje ogromne ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego, często zagrażającego życiu, w związku z czym test ten może być przeprowadzany jedynie w obecności lekarza.

Stosowanie diety eliminacyjnej w celach leczniczych, gdy została już zidentyfikowana przyczyna alergii, polega na eliminacji konkretnego produktu. Lecznicze działanie takiej diety polega także na usprawnieniu procesów trawienia i wchłaniania jelitowego, poprzez zastąpienie czynnika nietolerowanego innym, łatwiej przyswajalnym.

W przypadku eliminowania składnika alergizującego, który nie stanowi podstawy codziennej diety (np. owoce morza, orzechy), istnieje duże prawdopodobieństwo, iż chory właściwie nie odczuje jego braku.

Sytuacja jest trudna, gdy trzeba wykluczyć z diety pokarm zawierający składniki odżywcze niezbędne w racjonalnej diecie, będące warunkiem właściwego funkcjonowania organizmu, np. pieczywo, jaja, mleko.

Długotrwałe stosowanie diety eliminacyjnej sprzyja wystąpieniu niedoborów pokarmowych. Gdy z diety muszą być wykluczone produkty o wysokiej wartości odżywczej, wskazana jest suplementacja dietetyczna, w celu pokrycia zapotrzebowania na wyeliminowane z jadłospisu produkty.

Podczas długoterminowego stosowania diety eliminacyjnej, układ immunologiczny może lepiej tolerować wykluczony z diety alergen, nie powodując reakcji alergicznej, na skutek jego ponownego wprowadzenia do jadłospisu. Dzieje się tak dzięki zmianom zachodzącym w ilości i jakości spożywanego pokarmu wpływającego na proces odnowy błony śluzowej przewodu pokarmowego. W związku z tym istnieje możliwość włączenia do diety niewielkich ilości pokarmów wcześniej wykluczonych.

Stosowanie diety eliminacyjnej powinno być ściśle kontrolowane przez lekarza i dietetyka, gdyż istnieje ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych. Prawidłowo zbilansowana dieta eliminacyjna nie stanowi zagrożenia dla zdrowia pacjenta.

Zobacz: Dieta dla osób pracujących przy komputerze

Czytaj też: Dieta testująca

Temat miesiąca: Gardłowa Sprawa, przeziębienie i grypa