Dieta łatwostrawna

Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Dieta łatwostrawna to podstawa innych diet. Tak samo musi dostarczać niezbędne składniki i zapewniać wystarczającą ilość energii

Dieta łatwostrawna musi dostarczać składniki odżywcze i zapewniać odpowiednie zapotrzebowanie energetyczne organizmu. W tym celu wykorzystuje się takie składniki i techniki kulinarne aby przygotowywane posiłki były dostosowane do osób z konkretnymi dolegliwościami.

Dieta łatwostrawna jest podstawą do planowania innych diet leczniczych (oprócz diety bogato resztkowej). Posiłki należy spożywać 4-5 razy dziennie, w małych ilościach i w regularnych odstępach. Ostatni posiłek powinno się spożyć około 2 godziny przed snem. Najlepiej jeść potrawy świeżo przygotowane.

W diecie łatwostrawnej należy ograniczyć błonnik do 25 g/dziennie. Dlatego zaleca się spożywanie delikatnych, dojrzałych warzyw i owoców. Warto przed jakąkolwiek obróbką warzywa jak i owoce obrać ze skórki i ugotować. Wchłanianie błonnika można ograniczyć przez rozdrobnienie produktów (miksowanie).

Techniki kulinarne wskazane Techniki kulinarne przeciwwskazane

gotowanie w wodzie

gotowanie na parze

duszenie

pieczenie w folii aluminiowej lub pergaminie

pieczeniew naczyniach żaroodpornych, na ruszcie

smażenie

pieczenie na tłuszczu

Kiedy stosujemy dietę łatwostrawną

•    w stanach zapalnych błony śluzowej przewodu pokarmowego,
•    w nadmiernej pobudliwości jelit,
•    w nowotworach przewodu pokarmowego,
•    w wyrównanych chorobach nerek i dróg moczowych,
•    w infekcjach przebiegających z podwyższoną temperaturą ciała,
•    w chorobach układu oddechowego przebiegających z rozedmą, choroby płuc o ostrym przebiegu,
•    w zaburzeniach krążenia,
•    w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych, a także u chorych leżących,
•    u osób starszych.

Dobór produktów żywieniowych w diecie osoby chorej, powinien być dostosowany indywidualnie do jej potrzeb. Każdy pacjent powinien wykluczyć z własnej diety produkty, które nie są przez jego organizm tolerowane.


Warto wiedzieć

Pacjenci wyniszczeni chorobą bądź też cierpiący na choroby przebiegające z gorączką powinni mieć zwiększona kaloryczność diety nawet o 50% w porównaniu z dietą podstawową. Pamiętajmy, że zapotrzebowanie energetyczne w chorobach i stanach jest różne.
 
Pacjenci z nadmierną masą ciała powinni mieć dodatkowo zmniejszoną kaloryczność diety.

Osoby cierpiące na niedokwaśny nieżyt żołądka powinny ograniczać płyny, aby nadmiernie nie rozcieńczyć kwasu solnego i soków trawiennych. Unikać powinny produkty obfitujące w tłuszcze i cukier.

Chorzy na stany zapalne jelit z towarzyszącą biegunką wymagają ograniczenia włókna pokarmowego, tłuszczów oraz cukru na rzecz białka, którego podaż powinna być zwiększona.

ek

Czytaj też: Dieta eliminacyjna. Sposób na alergię?

Zobacz: Dieta Kwaśniewskiego. Czym jest żywienie optymalne?

Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła