Najzdrowsze miejsce w internecie

Dieta na jesień – co jeść i jak rozgrzać organizm?

Jesienne warzywa i owoce
Źródło: 123RF

Wzmacniające i rozgrzewające napoje

By wzmocnić swoją odporność w jesienne dni, warto pamiętać także o rozgrzewających naparach. W tym czasie warto regularnie stosować imbir, który redukuje ryzyko infekcji w organizmie, a także cynamon, który wzmacnia odporność.

Jak przygotować zdrowy napar z imbiru?

Składniki:

  • Ok. 1 l wody
  • Nie mniej niż 2 łyżki miodu,
  • Ok. 2 cytryny,
  • Niecały korzeń imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Korzeń imbiru umyj, wysusz i zetrzyj na tarce (wraz ze skórką).
  2. Starty imbir zalej wrzątkiem, a następnie odczekaj aż woda wystygnie do ok. 50 stopni Celsjusza.
  3. Dolej soku z cytryny oraz miodu i dokładnie wymieszaj.

Taki napar najlepiej podgrzewać przed każdym wypiciem.


Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?