Dieta rotacyjna


 
Starszy niż rok
Sposób na określenie - jakie produkty spożywcze nas uczulają

Dietę rotacyjną stosuje się w przypadku osób uczulonych na kilka lub kilkanaście produktów spożywczych oraz leczeniu alergii o nieznanej przyczynie. Dieta musi być tak dobrana, aby obniżyć wystąpienie negatywnych dolegliwości, a jednocześnie zapewnić odpowiednią ilość składników odżywczych.

Jak działa dieta rotacyjna

Dieta rotacyjna może być wykorzystywana również do określenia produktów uczulających. Wyłącza się z jadłospisu produkt bądź grupę produktów na ok. 3-4 dni, np. przez 3 kolejne dni wykluczamy z diety produkty żytnie oraz wszystkie potrawy, które mogą je zawierać, po to by 4 dnia ponownie wprowadzić żyto do jadłospisu. W trakcie trwania diety uważnie obserwujemy pojawienie się ewentualnych objawów reakcji alergicznych.

Zobacz też: Wegetarianizm, weganizm i inne formy diety bezmięsnej

Nasilenie objawów pozwala określić produkt bądź grupę produktów wywołujących alergię (w przykładowym przypadku jest to żyto). Trzydniowe przerwy powodują wzmożenie występujących objawów, co stanowi wyraźny znak do konieczności wykluczenia danego produktu.

Zobacz: Dobra dieta dla twojego mózgu

Zasady diety rotacyjnej:

•    w trakcie stosowania diety nie należy spożywać produktów z jednej rodziny lub klasy częściej niż raz na cztery dni,
•    jeżeli reakcja alergiczna wywoływana jest przez wiele produktów, potrawy powinny składać się maksymalnie z 3 nieprzetworzonych produktów,
•    warto stosować produkty naturalne, z upraw biologicznych, nie zawierających sztucznych dodatków chemicznych,
•    dopuszcza się stosowanie wody, herbaty, soli oraz cukru pod warunkiem, że nie wywołują objawów chorobowych,
•    należy spożywać 3 niezbyt obfite posiłki dziennie.

Ek

Czytaj też: Zdrowe sposoby na odchudzanie – porady dietetyka

Sprawdź też: Dieta paleo – jadłospis, zasady, efekty