Dieta rotacyjna w leczeniu alergii


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Wyłącz z jadłospisu produkt bądź grupę produktów na okres 3-4 dni i sprawdź co Cię uczula.

W diecie tej produkty spożywcze powinny być skomponowane tak, aby obniżyć częstotliwość ekspozycji na alergeny, zapewniając przy tym odpowiednią ilość i jakość składników odżywczych. Zalecana jest w przypadku osób uczulonych na kilka lub kilkanaście produktów spożywczych, a także stosowana w leczeniu alergii o nieznanej etiologii.

Dieta rotacyjna zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii na produkty spożywcze, które wcześniej nie wykazywały działania alergizującego. Czasami zdarza się, że zastąpienie produktów wywołujących alergię innymi produktami może wzbudzić objawy alergiczne na te właśnie nowe produkty.

Czytaj też: Sposób na uniknięcie alergii?

Diagnostyka alergii pokarmowej

Ponadto dieta rotacyjna może być wykorzystywana w celach diagnostycznych, do określenia produktów uczulających. Wyłącza się z jadłospisu produkt bądź grupę produktów na ok. 3-4 dni. Każdy produkt spożywczy podejrzany o wywołanie objawów alergicznych, powinien być spożywany co 4 dni. Np. przez 3 kolejne dni wykluczamy z diety produkty żytnie oraz wszystkie potrawy, które mogą je zawierać, po to by 4 dnia ponownie wprowadzić żyto do jadłospisu. Warunkiem koniecznym powodzenia tej metody jest pilna obserwacja objawów reakcji alergicznych. Nasilenie objawów pozwala określić produkt bądź grupę produktów wywołujących alergię (w przykładowym przypadku jest to żyto). Trzydniowe przerwy powodują wzmożenie występujących objawów, co stanowi wyraźny znak do konieczności wykluczenia danego produktu. Rzadziej stosuje się cykl pięcio- i sześciodniowy.

Produkty spożywcze zostały podzielone na rodziny i klasy, co jest niezwykle istotne, gdy reakcja alergiczna dotyczy spożycia różnych produktów zaklasyfikowanych do tej samej rodziny lub klasy. Ważne jest, aby w każdym dniu cyklu diety rotacyjnej spożywać kilka produktów wchodzących w skład tej samej rodziny. Produkty te mogą zostać spożyte dopiero w kolejnym cyklu.
Różne produkty wchodzące w skład tej samej rodziny mogą być w ściśle określonych przypadkach spożywane częściej, tzn. co 2 dni. Tego odstępstwa nie stosuje się jednak w alergiach o ciężkim przebiegu choroby. W takich przypadkach nie stosuje się produktów z tej samej rodziny dwa razy w ciągu dnia, a nawet w trakcie jednego posiłku.

ek

Więcej: Cała prawda o alergii pokarmowej