Dieta stosowana w ostrym nieżycie jelit


 
Starszy niż rok
Najważniejsze w przypadku ostrej biegunki jest uzupełnianie utraconych przez organizm płynów. Należy pić dużo wody, najlepiej mineralnej niegazowanej

Zaleceń dietetyczne w ostrym nieżycie żołądka i ostrym nieżycie jelit są takie same. Oto one:

  • przez ok. 1-2 doby stosuje się głodówkę, w czasie której każdego dnia podaje się od 1,5 do 2 litrów płynów obojętnych, osłaniających, a także rozcieńczone soki nie zawierające cukru oraz środków konserwujących, jeśli tylko chory nie przejawia oznak nietolerancji,
  • w kolejnych dniach oprócz płynów podaje się kleiki na wodzie, a także sucharki oraz czerstwe bułki,
  • po ustąpieniu objawów chorobowych zaleca się stopniowe wprowadzanie produktów dozwolonych w diecie łatwostrawnej.

Warunkiem określenia właściwych dla danego pacjenta zasad żywienia w przewlekłym nieżycie jelit, należy uwzględnić:

  • charakter biegunki oraz jej przyczynę,
  • stopień niedożywienia,
  • stopień wydolności wątroby i trzustki, tzn. poziomem wytwarzanej żółci oraz enzymów trawiennych,
  • możliwość wtórnej alergizacji w przypadku zwiększonej przepuszczalności błony śluzowej jelita.

Przeczytaj: Niedrożności przewodu pokarmowego

Posiłki

Pierwsze produkty, które należałoby włączyć po biegunce, to te, które zawierają węglowodany złożone takie jak: gotowane ziemniaki, grzanki bez masła, ryż. Są lekkostrawne i łagodne, przez co najmniej obciążają układ pokarmowy (tzw dieta łatwostrawna).

Objętość posiłku nie powinna być większa niż jedna czwarta tego, co zazwyczaj jemy. Ilość spożytego pokarmu zwiększajmy stopniowo. W takim momencie lepiej jeść biały ryż czy obrane ziemniaki. Łupiny ryżu i skórka ziemniaków zawiera nierozpuszczalny błonnik, który może nasilać biegunkę. Warto wykorzystać do picia wodę po ugotowaniu warzyw, ryżu, ponieważ zawiera wiele mikroelementów utraconych w czasie biegunki.


Ostry nieżyt jelit i żołądka - to bardzo często występująca infekcja powodująca wymioty i biegunkę. Wywoływana jest przez wirusy, bakterie, a także spożycie pokarmów w nadmiernej ilości czy ciężkostrawnych. Aby się nie odwodnić trzeba pić dużo wody. Można ssać kostki lodu.

Ciekawostka

Kiedy mamy biegunkę, powinniśmy unikać spożywania pokarmów i napojów zawierających kofeinę. Kofeina może pogorszyć stan, bo stymuluje aktywność układu pokarmowego. Innymi pokarmami, które mogą zintensyfikować objawy biegunki są: suszone śliwki, owoce i soki owocowe, tłuste pokarmy, potrawy mocno przyprawione, alkohol.

Należy unikać pokarmów bogatych w nierozpuszczalny błonnik, który nie wchłania nadmiaru wody z przewodu pokarmowego, ale jedynie pobudza ruchy jelit, co również nasila objawy biegunki.

Czytaj też: Oczyszczanie jelit - dieta i skuteczne domowe sposoby

Czytaj też: Dieta oczyszczająca jelita ze złogów i toksyn