Zaleceń dietetyczne w ostrym nieżycie żołądka i ostrym nieżycie jelit są takie same. Oto one:
- przez ok. 1-2 doby stosuje się głodówkę, w czasie której każdego dnia podaje się od 1,5 do 2 litrów płynów obojętnych, osłaniających, a także rozcieńczone soki nie zawierające cukru oraz środków konserwujących, jeśli tylko chory nie przejawia oznak nietolerancji,
- w kolejnych dniach oprócz płynów podaje się kleiki na wodzie, a także sucharki oraz czerstwe bułki,
- po ustąpieniu objawów chorobowych zaleca się stopniowe wprowadzanie produktów dozwolonych w diecie łatwostrawnej.
Należy pamiętać o probiotykach, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie. Te dobroczynne bakterie przyczyniają się do wspomagania odporności. Podczas antybiotykoterapii, dzieci są szczególnie narażone na liczne zakażenia ze strony przewodu pokarmowego, należy wówczas sięgnąć po preparat przywracający równowagę flory bakteryjnej. Na rynku dostępne są probiotyki bez recepty, w wielu owocowych smakach. Mają ciekawą formę żelków w kształcie misia, co na pewno spodoba się maluchom. Suplementy można podawać już od 3. roku życia. Owocowy probiotyk dla dzieci znajdziesz TUTAJ.
Warunkiem określenia właściwych dla danego pacjenta zasad żywienia w przewlekłym nieżycie jelit, należy uwzględnić:
- charakter biegunki oraz jej przyczynę,
- stopień niedożywienia,
- stopień wydolności wątroby i trzustki, tzn. poziomem wytwarzanej żółci oraz enzymów trawiennych,
- możliwość wtórnej alergizacji w przypadku zwiększonej przepuszczalności błony śluzowej jelita.
Reklama
Posiłki
Pierwsze produkty, które należałoby włączyć po biegunce, to te, które zawierają węglowodany złożone takie jak: gotowane ziemniaki, grzanki bez masła, ryż. Są lekkostrawne i łagodne, przez co najmniej obciążają układ pokarmowy (tzw dieta łatwostrawna).
Objętość posiłku nie powinna być większa niż jedna czwarta tego, co zazwyczaj jemy. Ilość spożytego pokarmu zwiększajmy stopniowo. W takim momencie lepiej jeść biały ryż czy obrane ziemniaki. Łupiny ryżu i skórka ziemniaków zawiera nierozpuszczalny błonnik, który może nasilać biegunkę. Warto wykorzystać do picia wodę po ugotowaniu warzyw, ryżu, ponieważ zawiera wiele mikroelementów utraconych w czasie biegunki.
Ostry nieżyt jelit i żołądka - to bardzo często występująca infekcja powodująca wymioty i biegunkę. Wywoływana jest przez wirusy, bakterie, a także spożycie pokarmów w nadmiernej ilości czy ciężkostrawnych. Aby się nie odwodnić trzeba pić dużo wody. Można ssać kostki lodu.
Ciekawostka
Kiedy mamy biegunkę, powinniśmy unikać spożywania pokarmów i napojów zawierających kofeinę. Kofeina może pogorszyć stan, bo stymuluje aktywność układu pokarmowego. Innymi pokarmami, które mogą zintensyfikować objawy biegunki są: suszone śliwki, owoce i soki owocowe, tłuste pokarmy, potrawy mocno przyprawione, alkohol.
Należy unikać pokarmów bogatych w nierozpuszczalny błonnik, który nie wchłania nadmiaru wody z przewodu pokarmowego, ale jedynie pobudza ruchy jelit, co również nasila objawy biegunki.
Czytaj też: Oczyszczanie jelit - dieta i skuteczne domowe sposoby
Czytaj też: Dieta oczyszczająca jelita ze złogów i toksyn