Zaleceń dietetyczne w ostrym nieżycie żołądka i ostrym nieżycie jelit są takie same. Oto one:
- przez ok. 1-2 doby stosuje się głodówkę, w czasie której każdego dnia podaje się od 1,5 do 2 litrów płynów obojętnych, osłaniających, a także rozcieńczone soki nie zawierające cukru oraz środków konserwujących, jeśli tylko chory nie przejawia oznak nietolerancji,
- w kolejnych dniach oprócz płynów podaje się kleiki na wodzie, a także sucharki oraz czerstwe bułki,
- po ustąpieniu objawów chorobowych zaleca się stopniowe wprowadzanie produktów dozwolonych w diecie łatwostrawnej.
Warunkiem określenia właściwych dla danego pacjenta zasad żywienia w przewlekłym nieżycie jelit, należy uwzględnić:
- charakter biegunki oraz jej przyczynę,
- stopień niedożywienia,
- stopień wydolności wątroby i trzustki, tzn. poziomem wytwarzanej żółci oraz enzymów trawiennych,
- możliwość wtórnej alergizacji w przypadku zwiększonej przepuszczalności błony śluzowej jelita.
Posiłki
Pierwsze produkty, które należałoby włączyć po biegunce, to te, które zawierają węglowodany złożone takie jak: gotowane ziemniaki, grzanki bez masła, ryż. Są lekkostrawne i łagodne, przez co najmniej obciążają układ pokarmowy (tzw dieta łatwostrawna).
Objętość posiłku nie powinna być większa niż jedna czwarta tego, co zazwyczaj jemy. Ilość spożytego pokarmu zwiększajmy stopniowo. W takim momencie lepiej jeść biały ryż czy obrane ziemniaki. Łupiny ryżu i skórka ziemniaków zawiera nierozpuszczalny błonnik, który może nasilać biegunkę. Warto wykorzystać do picia wodę po ugotowaniu warzyw, ryżu, ponieważ zawiera wiele mikroelementów utraconych w czasie biegunki.
Ostry nieżyt jelit i żołądka - to bardzo często występująca infekcja powodująca wymioty i biegunkę. Wywoływana jest przez wirusy, bakterie, a także spożycie pokarmów w nadmiernej ilości czy ciężkostrawnych. Aby się nie odwodnić trzeba pić dużo wody. Można ssać kostki lodu.
Ciekawostka
Kiedy mamy biegunkę, powinniśmy unikać spożywania pokarmów i napojów zawierających kofeinę. Kofeina może pogorszyć stan, bo stymuluje aktywność układu pokarmowego. Innymi pokarmami, które mogą zintensyfikować objawy biegunki są: suszone śliwki, owoce i soki owocowe, tłuste pokarmy, potrawy mocno przyprawione, alkohol.
Należy unikać pokarmów bogatych w nierozpuszczalny błonnik, który nie wchłania nadmiaru wody z przewodu pokarmowego, ale jedynie pobudza ruchy jelit, co również nasila objawy biegunki.
Czytaj też: Oczyszczanie jelit - dieta i skuteczne domowe sposoby
Czytaj też: Dieta oczyszczająca jelita ze złogów i toksyn