Dieta testująca


 
Starszy niż rok
O tym jak powinna wyglądać dieta testująca mówi dietetyk Justyna Walerowska

Początkowym etapem diety testującej jest dieta hipoalergiczna:

•    początkowo przez ok. 3-7 dni podaje się pacjentowi wodę mineralną z dodatkiem 100-150g cukru gronowego – działanie takie powoduje ustanie objawów chorobowych,
•    w kolejnych 4-5 dniach dieta składa się z ryżu, ziemniaków, cukru, soli oraz wody mineralnej,
•    następnie do jadłospisu dołącza się: wołowinę, jagnięcinę, cukinię, ogórki, kapustę pekińską, olej krokoszowy oraz herbatę czarną.

Zobacz: Dobra dieta dla twojego mózgu

Zalecana kolejność rozszerzania diety testującej:

Etap I (mleko, zakwaszone produkty mleczne, np. twaróg, czekolada, kakao)
Etap II (kaszki zbożowe przygotowane na wodzie, owsianka, mąka pszenna, pieczywo pszenne, makarony bezjajeczne, masło, pieczywo żytnie)
Etap III (jaja kurze, mięso drobiowe, makaron jajeczny)
Etap IV (pomidory i jego przetwory)
Etap V (mięso wieprzowe, cielęce, wołowe, szynka)
Etap VI (ryby, owoce morza)
Etap VII (rośliny strączkowe - groch, fasola, soja, soczewica, orzechy laskowe)
Etap VIII (owoce -cytrusowe, jabłka, gruszki, banany, truskawki, agrest, maliny, wiśnie, śliwki, orzechy)
Etap IX (warzywa -korzeniowe, kapustne, bulwiaste, szpinak, por, szparagi, botwina, karczochy)

Zobacz też: Dieta alkaliczna, czyli sposób na odkwaszenie organizmu

Jeśli etap ten nie wywoła żadnych objawów alergicznych, kontynuuje się dietę, gdyż stosowane wcześniej produkty nie mają związku z występowaniem alergii. Opierając się na tym przeświadczeniu, stopniowo wprowadza się inne produkty spożywcze. Każdy produkt bądź grupa produktów powinna być testowana prze ok. 4 dni, pod warunkiem, że wcześniej nie pojawiły się symptomy alergii. W przypadku wystąpienia objawów, eliminuje się z diety produkty, które je wywołały. Natomiast przed wprowadzeniem do jadłospisu kolejnego produktu należy odczekać minimum jedną dobę. Z uwagi na ryzyko wystąpienia niedoborów witaminowych i mineralnych, dopuszcza się stosowanie sumplementacji diety.

Czytaj też: Zdrowe sposoby na odchudzanie – porady dietetyka

UWAGA! Dieta testująca może być stosowana jedynie pod nadzorem lekarza, gdyż wprowadzanie kolejnych produktów wiąże się z ryzykiem wystąpienia reakcji alergicznych (często zagrażających życiu reakcji anafilaktycznych)

ZOBACZ TAKŻE

Dieta rotacyjna w leczeniu alergii

Dieta eliminacyjna. Sposób na alergię?

Sprawdź też: Dieta paleo – jadłospis, zasady, efekty