Dieta wątrobowa - czego unikać?

Dieta wątrobowa
Starszy niż rok
Współczesna żywność, smażona i wysoko przetworzona, może nadmiernie obciążać naszą wątrobę. Organizm staje się ociężały i zmęczony. W tej sytuacji wątroba nie jest w stanie w sposób prawidłowy radzić sobie z nadmiarem toksyn i tłuszczu. Warto wspomóc swoje ciało w wydalaniu niekorzystnych substancji z organizmu, szczególnie jeśli cierpimy na choroby związane z wątrobą. Można do tego celu wykorzystać naturalne rośliny. Ich listę znajdziecie poniżej.

Spis treści

Artykuł partnera

Produkty, które powinny znaleźć się w diecie osób z chorą wątrobą:

  • Aromatyczny i cenny czosnek

Już niewielka ilość tego warzywa potrafi zaktywować enzymy wątrobowe i pozbyć się toksyn. Warto wiedzieć, że czosnek zawiera sporo allicyny i selenu – każdy z tych związków wspiera proces oczyszczania wątroby.

  • Buraki – bogate we flawonoidy

Te wspaniałe warzywa, nieco zapomniane w polskiej kuchni, znowu powracają do łask. I bardzo dobrze, są bowiem bogate we flawonoidy roślinne i beta-karoten. Buraki wspierają ogólne funkcje wątroby.

  • Azjatycki skarb – zielona herbata

O cudownych właściwościach zielonej herbaty doskonale wiedzą Azjaci, dla których stanowi ona podstawowy codzienny napój. W Polsce picie zielonej herbaty powoli staje się modne i słusznie, bowiem jest ona bogata w przeciwutleniacze wspierające funkcjonowanie wątroby. Zielona herbata może zmniejszać ilość tłuszczu przenikającą do wątroby i poprawiać jej pracę. Obniża również poziom cholesterolu.

  • Liście roślin zielonych – szpinaku, rukoli i cykorii

Wśród najważniejszych roślin wspierających pracę wątroby są liście roślin zielonych, na przykład rukola, mniszek lekarski, szpinak, zielona gorczyca i cykoria. Sekret ich siły tkwi w liściach pełnych chlorofilu, który wypłukuje toksyny, pestycydy i metale ciężkie z organizmu.

  • Zdrowe polskie jabłka

Osoby będące na diecie wątrobowej powinny mieć dietę bogatą w jabłka. Zawierają one sporo pektyny wspierającej wątrobę w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

  • Moc owoców cytrusowych

Grejpfrut, cytryny, pomarańcze i limonki wspierają naturalne zdolności oczyszczające wątrobę. Zawierają duże ilości przeciwutleniaczy i witaminy C. Wypijając sok wyciśnięty z cytrusów, przede wszystkim z grejpfruta, można zwiększyć produkcję enzymów detoksykacyjnych wątroby.

  • Brokuły i kalafiory – warzywa kapustne sprzyjające wątrobie

Są one doskonałym źródłem glukozynolanów, które wspierają produkcję enzymów w wątrobie. Aby zachować ich jak najlepsze właściwości odżywcze, warto przygotowywać je, gotując na parze.

  • Orzechy włoskie i nasiona słonecznika

Te wspaniałe dary natury, nie dość, że smaczne, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.  Z kolei nasiona słonecznika są bogate w witaminę E – przeciwutleniacz, który pozwala chronić wątrobę przed uszkodzeniami.

  • Zbawienne awokado

W diecie wątrobowej świetnie sprawdza się również awokado.

  • Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to  zdrowy olej zawierający dużo kwasów tłuszczowych omega-3. Jest zdrowszy do gotowania niż margaryna, masło lub tłuszcz. Badania wskazują, że oliwa z oliwek pomaga obniżyć poziom enzymów wątrobowych i kontrolować masę ciała.

Jakich pokarmów należy unikać w diecie wątrobowej?

Osoby cierpiące na chorą wątrobę powinny unikać produktów i używek takich jak:

  • Alkohol

Zdecydowanie powinno się go unikać, mając problemy z wątrobą.

  • Słodycze

Wszelkiego typu ciasteczka, torty, lody i ciasto bogate w utwardzone oleje roślinne są prostymi węglowodanami. Nie służą odpowiedniej pracy wątroby, przyczyniają się natomiast do jej obciążenia i do tycia. Zamiast tego, lepiej przerzucić się na owoce takie jak wspomniane już jabłka i pomarańcze. Jeśli już musimy jeść słodycze, zdecydowanie najlepiej zdecydować się na kilka kawałków gorzkiej czekolady.

  • Przesolone produkty

Osoby z chorą wątrobą powinny unikać chipsów ziemniaczanych i słonych przekąsek. Duża ilość soli znajduje się też w wysoko przetworzonej żywności sprzedawanej w słoikach.

  • Tłuste potrawy

W przypadku problemów z wątrobą zdecydowanie należy unikać tłustych dań, często specyficznych dla kuchni polskiej, a także przekąsek typu fast food, smażonych w głębokim oleju.

W przypadku osób cierpiących na choroby wątroby niezwykle istotna jest dobrze dobrana dieta oraz specjalistyczne konsultacje z dietetykami. Obie te potrzeby można spełnić, sięgając po odpowiednio dobrany catering dietetyczny Eatzone.

W jaki sposób można sobie pomóc w przypadku problemów z wątrobą?

Oprócz zbilansowanej diety, można również wspomóc pracę swojej wątroby poprzez wprowadzenie zmian w stylu życia. Jedną z nich jest zwiększenie codziennej aktywności fizycznej. Ważne jest również obniżenie poziomu cholesterolu i ograniczenie ilości spożywanych cukrów.

Na problemy z wątrobą świetne są surowe warzywa o różnych odmianach. Można również pić świeże soki z nich wyciśnięte. Wspaniale sprawdzają się też ryby takie jak sardynki, łosoś, makrela lub tuńczyk. Doskonałe w codziennej diecie są owoce morza – świeże oraz te sprzedawane w puszkach. Osoby z problemami wątroby powinny spożywać również jaja, chude mięso drobiowe i wołowe oraz rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca i soczewica.

 

Ocena użytkowników (4.00)

(liczba ocen 15)

Pytanie: Co sądzisz na temat terapii psychologicznej?

  każdy chociaż raz powinien zasięgnąć porady psychologa

  w razie problemów warto skonsultować się z psychologiem

  nie warto, to strata czasu i pieniędzy