Nowy sklep

już ON-LINE

Dieta wątrobowa – czym jest, jak wygląda i kiedy należy ją stosować?

Codzienny jadłospis, który pozostawia wiele do życzenia, najczęściej mocno obciąża wątrobę. Narząd ten jest bardzo ważny w ludzkim organizmie, spełnia wiele istotnych funkcji i zachodzi w nim szereg złożonych procesów. Błędnie opracowany jadłospis wpływa na znaczne pogorszenie funkcji wątroby. Wskazuje się zatem na zasadność stosowania diety wątrobowej. Polecana jest nawet osobom zdrowym, które liczą na profilaktykę i skuteczną ochronę tego narządu, przed rozmaitymi schorzeniami. Z kolei u osób już zmagających się z chorobami obejmującymi wątrobę, ale i drogi żółciowe, dieta wątrobowa jest koniecznością i ma za zadanie wspomagać metody leczenia farmakologicznego.
Seniorzy w łóżku

Artykuł sponsorowany

Źródło: 123RF

Spis treści

Budowa wątroby i funkcje wątroby

Wątroba to jeden z najważniejszych, a do tego należący do największych narządów w ludzkim organizmie. Budują ją tysiące komórek zwanych hepatocytami. Wątroba spełnia kilka istotnych funkcji. Przede wszystkim jej głównym zadaniem jest wydzielanie żółci. W ciągu doby dochodzi do wydzielania nawet 1,5 l żółci. Ta zaś odpowiada za łączenie tłuszczów oraz detoksykację organizmu, ponieważ trafią do niej między innymi hormony steroidowe.

Wątroba ma za zadanie produkować i magazynować białka osocza. Te, które są wydzielane do krwi to: fibrynogen, albumina, globulina, protrombina i angiotensynogen. Kolejna ważna funkcja wątroby to oczyszczanie organizmu i układu krążenia z toksyn, które przyswajane są wraz z pożywieniem. Jej zadaniem jest ponadto metabolizowanie używek trafiających do krwi z zewnątrz: alkoholu czy leków. Biorąc pod uwagę, jak wiele ważnych funkcji spełnia, nie można zapominać o unikaniu jej nadmiernego obciążania. Brak możliwości sprawnej detoksykacji, wydzielania żółci i produkowania białek, wpływa na zaburzenie funkcjonowania, a tym samym rozwój rozmaitych schorzeń.

Ważne informacje na temat tego, gdzie jest wątroba, jakie jeszcze spełnia funkcje, można znaleźć pod adresem . Zapoznanie się z nimi przybliża do zrozumienia, jak ważny jest codzienny jadłospis i pochylenia się nad jego zdrowotnością.

Dieta wątrobowa ma zatem zadanie wspomagać prawidłowy przebieg poszczególnych procesów, przywracać właściwe funkcjonowanie i sprzyjać szybszemu powrotowi do zdrowia u osób, których dotknęły choroby wątroby.

 

Choroby wątroby

Wątroba stanowi około 2,5% masy naszego ciała. Spośród wszystkich narządów organizmu ludzkiego jest najbardziej skomplikowanym, stąd trudno się dziwić, że odgrywa tak ważne role w przemianach ustrojowych. Na jej stan i pojawiające się zaburzenia oraz rozwijające schorzenia, ma w dużej mierze niewłaściwa dieta – zbyt tłusta, ciężkostrawna, bazująca na produktach wysokoprzetworzonych. Narząd ten ma spore problemy z detoksykacją, gdy musi zmagać się z nadmiernymi ilościami alkoholu, ale i innego rodzaju używek.

Duże szkody wątrobie wyrządzają stosowane leki. Jest to o tyle ważny i wciąż poruszany problem, że większość ludzi, nierzadko wybiera leczenie na własną rękę bądź też korzysta, między innymi z antybiotyków, w sytuacjach, które tak naprawdę tego nie wymagają. Kolejne medykamenty sprawiają, że wątroba nie nadąża z neutralizacją i oczyszczaniem, a to skutkuje coraz większymi uszkodzeniami jej struktur.

Z najczęściej występujących chorób wątroby, wymienia się między innymi stłuszczenie. Dochodzi do niego, gdy ilość nagromadzonego tłuszczu zaczyna przekraczać 5% masy wątroby. Objawy choroby wątroby znanej jako stłuszczenie, to przede wszystkim powiększony narząd, choć niebolesny. Czasami odczuwane są dolegliwości bólowe i napięcie mięśni po prawej stronie, tuż pod żebrami. Może dołączać się żółtaczka. W grubokropelkowym stłuszczeniu wątroby, dochodzi do rozdęcia hepatocytów, przesunięcia ich jądra na obwód komórki, a to owocuje gromadzeniem trójglicerydów i upośledzonym wydzielaniem cząstek cholesterolu o bardzo niskiej gęstości. Ten typ stłuszczenia występuje najczęściej u cukrzyków, osób otyłych oraz alkoholików.

Dla typu drobnokropelkowego, charakterystyczne są mnogie zaburzenia metaboliczne, podobne do tych z poprzedniego typu stłuszczenia, ale występują już bardziej zauważalne objawy choroby wątroby. Pacjenci zmagają się z z ogólnym osłabieniem. Notowany jest obniżony poziom cukru we krwi oraz nudności, wymioty. Rozwija się żółtaczka, śpiączka i pojawiają się poważne zaburzenia krzepnięcia krwi. Ten typ ma charakter nagły, ale schorzenie jest odwracalne u osób, które przeżyją.

Nadużywanie alkoholu prowadzi zaś do rozwoju alkoholowego zapalenia wątroby. Przebieg choroby jest kwestią indywidualną, bo zależy od ilości spożywanego alkoholu, stanu odżywienia pacjenta, a także czynników genetycznych i metabolicznych. Objawy choroby wątroby określanej jako alkoholowe zapalenie wątroby, to żółtaczka i gorączka. W prawym podżebrzu odczuwane są dolegliwości bólowe. Powiększa się sam narząd i również staje się bolesny. We krwi notuje się wzrost ilości białych ciałek. Następstwem jest sepsa, wodobrzusze, powiększenie śledzony, a także uszkodzenie nerek czy mózgu.

Bardzo groźnym schorzeniem jest marskość wątroby, która polega na powstawaniu guzków regeneracyjnych otoczonych tkanką włóknistą. Choroba jest tak naprawdę następstwem zwłóknienia wątroby. Początkowo niekoniecznie pojawiają się jakiekolwiek dolegliwości. Z czasem gdy dochodzi do rozwoju, trzeba się liczyć z trwałym charakterem schorzenia, przebiegiem ostrym i ciężkim, umiarkowanym bądź nieznacznym, ale trwającym długie lata. Objawy choroby wątroby znanej jako marskość, to najpierw złe samopoczucie, odczuwane osłabienie, utrata apetytu i chudnięcie. Jeśli pojawiają się zaburzenia w obrębie przepływu żółci, dołącza się żółtaczka, świąd skóry, na której można dostrzec charakterystyczne żółte kępki.

Jest to tylko część z chorób mogących obejmować wątrobę. Więcej informacji o schorzeniach, ich przebiegu i konsekwencjach rozwoju, można znaleźć pod adresem http://essentiale.pl/najczestsze-choroby-watroby. Pewne jest natomiast, że niezależnie od rozwijającego się schorzenia, niezbędna staje się dieta wątrobowa.

Reklama

Dieta wątrobowa — co jeść?

Dieta przy chorej wątrobie przede wszystkim powinna być lekkostrawna, wspomagająca przyswajanie substancji odżywczych, jak i odciążająca dla narządu. Najczęściej stosowana jest oprócz leczenia farmakologicznego, ale patrząc na jej zasady i zalecane dania, można z powodzeniem stwierdzić, że stanowi zdrowy wybór dla każdego człowieka, który pragnie zadbać o prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Dieta wątrobowa stosowana profilaktycznie sprzyja zachowaniu właściwie przebiegających procesów w omawianym narządzie: http://essentiale.pl/najczestsze-choroby-watroby.

Posiłki powinny być spożywane w małych porcjach, w regularnych odstępach czasu. Zaleca się spożycie 5-6 posiłków dziennie, przy czym pierwszy powinien być zjedzony do godziny od momentu wstania, a ostatni na 2-3 h przed snem.

Dieta na stłuszczenie wątroby, ale i inne schorzenia obejmujące ten narząd, wymaga w dużej mierze ograniczenia źródeł tłuszczu i cholesterolu. W ciągu doby ilość spożytego tłuszczu nie powinna przekraczać 30-50 g. Z codziennego jadłospisu wskazane jest eliminowanie tłuszczów tak zwanych „ukrytych”, które w dużych ilościach występują w niektórych wędlinach, mięsach i produktach garmażeryjnych. Nie poleca się jedzenia tłustych ryb: śledzi, łososia, węgorza. Z mięs rezygnuje się głównie z baraniny, wieprzowiny, dziczyzny, podrobów, gęsi i kaczki. Nie należy spożywać smalcu, boczku, słoniny i tłustych przekąsek.

Z tego samego powodu ogranicza się, a nawet całkowicie wyklucza spożywanie słodyczy, głównie tych bazujących na tłuszczach, czyli kremowych ciast i tortów, a dodatkowo chałwy, czekolady, lodów oraz deserów z zawartością orzechów.

W produktach mlecznych zawartość tłuszczu nie powinna przekraczać 2%, natomiast wybierając sery czy jogurty, najlepiej korzystać z chudych.

Dieta wątrobowa wskazuje na wykluczenie ze spożycia żywności wysokoprzetworzonej, a także potraw mocno doprawionych, jak i typowo ostrych przypraw. Zamiast tego poleca się te, które wspomagają prawidłowe wydzielanie żółci, jak chociażby kminek, a z ziół dobrze sprawdza się mięta.

Bezwzględnie należy zrezygnować z używek, w tym alkoholu, mocnej kawy czy herbaty, kakao, napojów energetycznych i słodzonych. Niewskazane są także warzywa wzdymające, ale i zbyt duża ilość owoców, tym bardziej jeśli są podawane na surowo.

Z pieczywa lepiej wybierać produkty, które nie zawierają w sobie dużych ilości błonnika. Poleca się pieczywo jasne.

Reklama

Zdrowa dieta wątrobowa

Tłuszcze w diecie wątrobowej nie powinny przekraczać 20% dziennego zapotrzebowania na energię. Wartość energetyczną diety, ale i poszczególne zalecenia stosowanego jadłospisu, ustalane są indywidualnie, nie wedle typu schorzenia, lecz stanu pacjenta, występujących objawów, a także w zależności od okresów zaostrzeń lub poprawy stanu.

Dieta przy chorej wątrobie w dużej mierze opiera się na korzystaniu ze zdrowych technik kulinarnych. Unika się smażenia, przede wszystkim w głębokim tłuszczu, zamiast tego bazuje się na gotowaniu, gotowaniu na parze, duszeniu i pieczeniu. Przyrządzane zupy powinny być lekkie, gotowane na chudych mięsach, mogą być w formie przecieranej, ponieważ papkowata postać posiłków wpływa na łatwiejsze przyswajanie i ograniczenie nadmiernego wydzielania żółci na etapie trawienia.

Posiłki muszą być spożywane powoli, dokładnie przeżuwane, jedzone w spokoju i małymi kęsami. Liczy się ich kaloryczność, a także sposób przyrządzania, a nie jedynie stosowane produkty, dlatego warto udać się po poradę do specjalisty z zakresu żywienia, który jest w stanie stworzyć indywidualnie dopasowany jadłospis. Stosując się do niego, można poprawić stan zdrowia, a co najważniejsze, wspomóc równocześnie prowadzoną farmakoterapię.

Źródła:

  • http://www.weltbild.pl/pub/mm/multimedia/application/pdf/9788372776334.pdf
  • https://www.doz.pl/czytelnia/a341-Choroby_watroby_8211_objawy_rodzaje_i_leczenie
  • https://wylecz.to/diety/dieta-watrobowa/
  • https://www.doz.pl/czytelnia/a13069-8222Dieta_watrobowa8221_8211_propozycje_produktow_przy_chorej_watrobie
  • http://www.medonet.pl/zdrowie/diety,dieta-watrobowa,artykul,1721866.html

Oceń artykuł

(liczba ocen 13)