Nowy sklep

już ON-LINE

Dieta wysokobiałkowa w chorobie onkologicznej

Jadłospis w chorobie onkologicznej powinien uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie na białko. Z tego względu nie może w nim zabraknąć produktów bogatych w ten składnik. Dowiedz się, dlaczego dieta wysokobiałkowa dla chorych na nowotwór jest tak istotna.
Pacjent onkologiczny
Źródło: Materiały partnera
 

Zdrowy, dorosły człowiek potrzebuje dziennie od 0,75 do 0,9 g białka na każdy kilogram masy ciała. Choroba nowotworowa powoduje, że zapotrzebowanie na ten składnik znacznie rośnie. Dzieje się tak dlatego, że organizm wykorzystuje białko, m.in. do odnowy uszkodzonych w trakcie chemio- i radioterapii tkanek. Jest ono także niezbędne w procesie gojenia ran, a także do utrzymania właściwego działania układu odpornościowego. Ponadto, odpowiednia ilość białka w pożywieniu może być pomocna w utrzymaniu masy mięśniowej.

Ile białka potrzebuje chory?

Dieta wysokobiałkowa dla chorych na raka powinna dostarczać codziennie ponad 1g białka na każdy kilogram masy ciała osoby chorej. Jeśli to możliwe, ta ilość powinna wynosić ok. 1,5 g. Tym samym, w menu osoby o masie 70kg musi znaleźć się 105g białka na dobę. Są to oczywiście obliczenia szacunkowe, ponieważ indywidualne zapotrzebowanie na ten składnik zależy ponadto od wieku, płci, stanu zaawansowania choroby, rodzaju leczenia i wykonywanych zabiegów chirurgicznych. Ten ostatni zawsze dodatkowo zwiększa zapotrzebowanie na białko.

Źródła białka

Dieta wysokobiałkowa dla chorych powinna uwzględniać takie produkty jak jaja, mleko i produkty mleczne, chude mięso, a także ryby i owoce morza. Wybrane produkty z tych grup zaleca się włączać możliwie do każdego posiłku w ciągu dnia. Uzupełnieniem powinny być produkty roślinne bogate w białko, takie jak fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, a także inne nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe, zwłaszcza kasze i orzechy. Nie zawsze realizacja tych zaleceń jest prosta ze względu na powszechnie występujące w tej grupie chorych dolegliwości jak: brak apetytu, zmiany w odczuwaniu smaku, nudności, wymioty, a także nadżerki i rany w jamie ustnej.

Nie czekaj, działaj

Jeśli tylko istnieją jakiekolwiek obawy, że jadłospis osoby cierpiącej na nowotwór może nie zawierać odpowiedniej ilości białka warto skonsultować z lekarzem możliwość wzbogacenia diety o doustne preparaty odżywcze. Im szybciej zadziałamy tym lepiej, ponieważ zatrzymanie pogłębiającej się utraty masy ciała to większe szanse na przeżycie i szybsza rekonwalescencja.

Doustne preparaty odżywcze wykorzystywane w diecie wysokobiałkowej dla chorych mogą mieć formę łatwych do spożycia, płynnych wysokobiałkowych produktów o różnych smakach (np. Resource Protein). Warto poświęcić chwilę, aby dobrać optymalny dla siebie lub bliskiego smak, ponieważ im lepiej akceptowany, tym chętniej wypijany. Jeśli z jakichś przyczyn wsparcie żywieniowe w takiej formie nie jest akceptowane, warto dietę osoby chorej wzbogacić dodając do potraw białko w proszku o neutralnym smaku (np. Resource Instant Protein). Takie działanie ułatwi wprowadzenie większej ilości tego makroskładnika z dobrze tolerowanymi i znanymi posiłkami.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Protein: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia, któremu może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na białko. Resource Instant Protein: Do postępowania dietetycznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, u których może występować zwiększone zapotrzebowanie na białko.

Oceń artykuł

(liczba ocen 2)