Dlaczego latem możesz się łatwiej zatruć?

Latem łatwiej o zatrucia pokarmowe. Niemycie dłoni, spożywanie nieumytych owoców oraz warzyw prosto ze straganu, niesprawdzanie daty ważności na kupowanych produktach – i ryzyko zatrucia niebezpiecznie wzrasta.

Letnie grzechy

Lato to czas, w którym częściej narażeni jesteśmy na zatrucia pokarmowe. Nie mamy wpływu na świeżość warzyw i owoców, z których przygotowywane są posiłki w restauracjach. Kupujemy owoce i spożywamy od razu, nie myjąc ich. Nie myjemy także dłoni przed posiłkiem i po powrocie do domu. Nie sprawdzamy dat ważności na kupowanych produktach.

To główne popełniane przez nas grzechy. Wraz z nieumytą lub nieświeżą żywnością dostarczamy organizmowi bakterii, które wywołują nudności, biegunkę oraz bóle brzucha. Łatwo wówczas o odwodnienie i wyniszczenie organizmu. Jakie bakterie wywołują zatrucia pokarmowe i jak sobie z nimi radzić?

Salmonella w jajkach, mleku i mięsie

Z całego szeregu bakterii, które wywołują zatrucia pokarmowe, najpowszechniejsza jest salmonella. Na salmonellę trafić można w mięsie, mleku oraz jajkach, dlatego należy uważać na wszelkie desery, takie jak lody, kremy czy ciasta, a także majonez, tatar i pasztety.

O zatruciu możemy się zorientować od kilku godzin do nawet trzech dni od zjedzenia zepsutych produktów. Objawy są dość silne: ból brzucha, wysoka gorączka, skurcze brzucha, biegunka, ból głowy oraz nudności.

Ważne jest, by możliwe szybko poddać się leczeniu. Na rynku dostępna jest cała gama leków przeciw salmonelli. Zatrucie może być szczególnie groźne dla dzieci oraz osób starszych. Często wystarczy jednak kilkudniowa dieta oraz przyjmowanie węgla leczniczego.

Czytaj też: Zatrucie lekami, narkotykami lub dopalaczami - zachowaj się przytomnie!

Shigella wywołuje czerwonkę bakteryjną

Inną, dość często atakującą latem bakterią jest shigella, która wywołuje tak zwaną czerwonkę bakteryjną. Pałeczki tej bakterii znajdują się przede wszystkim w skażonych warzywach, owocach, a także mleku. Do zakażenia może dojść również przez brudne ręce oraz wodę zakażoną ludzkim kałem.

Zakażenie bakterią shigelii doprowadza do czerwonki. Objawia się początkowo owrzodzeniem odbytu, a następnie oddawaniem krwawego stolca ze śluzem. Dochodzą do tego silne bóle brzucha, a nawet wymioty z krwią.

Czerwonka silnie odwadnia, dlatego leczenie powinno polegać na uzupełnieniu wody oraz poziomu elektrolitów i węglowodanów w organizmie.

Jad kiełbasiany w konserwach

Do zatrucia dojść może także po spożyciu źle przechowywanych konserw warzywnych, mięsnych oraz rybnych, a także wędzonego lub peklowanego mięsa. A to za sprawą obecnych tam pałeczek jadu kiełbasianego. Jest to bardzo niebezpieczna bakteria, która atakuje układ nerwowy.

Zatrucie objawia się poprzez silne zawroty głowy, wymioty, bóle brzucha, trudności w mówieniu, ślinotok, podwójne widzenie. Niezwłoczna jest w takim przypadku pomoc lekarza. Brak podjęcia leczenia może doprowadzić do uszkodzenia układu nerwowego oraz śmierci.

Bakterie E.coli

Do zatrucia może dojść również przez bakterię typową dla tak zwanej choroby brudnych rąk. Pałeczka okrężnicy może znajdować się w wodzie lub na nieumytych produktach. Zatrucie objawia się poprzez bóle brzucha, zawroty głowy, wymioty oraz gorączkę.

Pałeczka okrężnicy to bardzo zjadliwa bakteria, jedna z najczęstszych przyczyn zapalenia dróg moczowych. Zatrucie nią doprowadzić może do niedokrwistości oraz niewydolności nerek.

Jeśli nie myjemy rąk po każdym wyjściu z toalety, pijemy wodę z niesprawdzonego źródła oraz spożywamy nieumyte owoce lub warzywa, to istnieje ryzyko zarażenia się pałeczką okrężnicy. 

Czytaj też: Najczęstsze zatrucia pokarmowe

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA