
Artykuł sponsorowany
Spis treści
- Przeznaczone dla alergików
- Niska zawartość tłuszczów i cukrów
- Nadają się dla wegan
- Wspomaga odchudzanie
- Korzyści zdrowotne
Przeznaczone dla alergików
Niektóre produkty spożywcze mogą u części osób wywoływać reakcje alergiczne. Stosunkowo często dzieje się tak w przypadku mleka krowiego, na którego białko bywają uczulone zarówno dzieci, jak dorośli. Alergia oznacza brak możliwości spożywania najpopularniejszej na rynku odżywki serwatkowej, jednak nie wyklucza zastąpienia jej produktami roślinnymi.
W odróżnieniu od białka serwatkowego preparaty roślinne nie powodują reakcji uczuleniowych, ponieważ są w pełni bezpieczne dla alergików z nietolerancją na proteiny pochodzenia krowiego. Ma to szczególnie istotne znaczenie dla osób starszych, ponieważ wraz z wiekiem zmniejsza się zdolność organizmu do trawienia białka krowiego.
Niska zawartość tłuszczów i cukrów
Większość białkowych odżywek roślinnych zawiera bardzo niewielką ilość niepożądanych składników, czyli przede wszystkim cukrów i tłuszczów. Pod tym względem mają zdecydowaną przewagę nad produktami serwatkowymi, w szczególności nad koncentratami WPC. W składzie odżywek roślinnych jest więcej „białka w białko” i – co najważniejsze – cechuje się ono bardzo dobrą dostępnością biologiczną i zawiera dużą ilość aminokwasów zarówno egzogennych, jak i endogennych. Roślinne odżywki białkowe to w pełni wartościowe produkty, które opłaca się kupować.
Nadają się dla wegan
Podczas gdy odżywki serwatkowe przygotowuje się na bazie produktu ubocznego powstającego przy wytwarzaniu sera, albuminowe przy użyciu białek jaj, a zwierzęce z wykorzystaniem protein wołowych, suplementy roślinne zawierają skład akceptowalny zarówno dla wegetarian, jak i wegan. W przypadku osób niespożywających produktów odzwierzęcych zapewnienie odpowiedniej podaży białka jest bardzo istotne, dlatego warto im polecić roślinne odżywki proteinowe. Dzięki nim łatwo i szybko można dostarczyć organizmowi porcję białka niezbędnego do codziennego funkcjonowania.
Wspomaga odchudzanie
Niska kaloryczność oraz śladowa zawartość tłuszczów i cukrów powoduje, że roślinne odżywki białkowe świetnie nadają się na redukcji. Jeżeli się odchudzasz, są zdecydowanie lepszym wyborem niż produkty bazujące na serwatce, w których znajduje się relatywnie dużo nieporządnych składników – cukrów i tłuszczów – co podwyższa ich kaloryczność.
Korzyści zdrowotne
Rośliny stosowane do produkcji odżywek białkowych zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów o pozytywnym wpływie na cały organizm oraz poszczególne układy. Warto je spożywać dla zdrowia, wzmacniając odporność i ciesząc się dobrą kondycją niezależnie od wieku.
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem z odżywkami - SFD.
Oceń artykuł
(liczba ocen 2)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!