Domowe leki na przeziębienie

Starszy niż rok
Przeziębieni sięgamy po sprawdzone sposoby prosto z apteki, a co roku wydajemy na leki ponad 2 miliardy złotych. Dlatego warto postawić na lekarstwa, które z łatwością przyrządzimy samodzielnie.

W tradycyjnej kuchni znajduje się mnóstwo miejsca dla leków, które skutecznie radzą sobie z przeziębieniem. Korzystając z dobrodziejstw natury i poświęcając kilka minut, można zadbać o zdrowie równie skutecznie, co za pomocą dostępnych w aptece leków przeciw przeziębieniu.

Syrop z cebuli – smak z dzieciństwa

Nie bez powodu na syrop wybiera się właśnie cebulę – posiada ona niezwykłe właściwości przeciwbakteryjne oraz antywirusowe, wpływając korzystnie na odporność. Cebula wraz z czosnkiem wchodzi w skład warzyw, które powinny znaleźć się w jadłospisie, gdy łapie przeziębienie lub grypa.

Cebulę można wykorzystać do zrobienie syropu, który poradzi sobie z każdym rodzajem kaszlu, bólem gardła oraz katarem. By go przyrządzić, należy poszatkować cebulę (najlepiej w piórka), zalać miodem (na przeziębienie najlepszy jest ten lipowy), przykryć i odstawić na dobę, by warzywo mogło puścić sok. 3 łyżki dziennie powinny wystarczyć, aż do złagodzenia objawów.

Czytaj też: Jak zapobiegać przeziębieniom?

Na kaszel – wywar z pietruszki

W przypadku pojawienia się męczącego kaszlu skuteczny okaże się również wywar z pietruszki. To niepozorne warzywo posiada niezwykłe właściwości oczyszczające i wzmacniające organizm. Zapobiega też infekcjom dróg moczowych.

Wykonanie jest bardzo proste – kilka łyżek pietruszki (świeżej lub suszonej) gotuj w wodzie przez około godzinę. Gotowy wywar należy pić codziennie, najlepiej wieczorem. Złagodzi kaszel, a dodatkowo poprawi trawienie.

Sprawdż: Uporczywy, suchy, poranny – wszystko, co powinniśmy wiedzieć o kaszlu

Gdy boli gardło, sięgnij po siemię lniane

W podobny sposób można przyrządzić inny napój z siemienia lnianego. Skutecznie poradzi sobie z bolącym gardłem. Nasiona zawierają mnóstwo wartościowych witamin oraz minerałów, które odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu odporności organizmu.

By wykonać napój z siemienia lnianego, należy zalać dwie łyżeczki ziaren ciepłą wodą, a następnie gotować kilka minut na wolnym ogniu. Gotowy napój należy pić jeszcze ciepły, najlepiej dwa raz dziennie. Można również zalać łyżeczkę ziaren gorącą wodą i odczekać, aż napój nieco zgęstnieje.

Zdrowy syrop z buraków

W przypadku przeziębienia przydatny okaże się również syrop z buraków, w których kryje się całe mnóstwo żelaza. Dodatkowo warzywa te oczyszczają organizm i działają antywirusowo, dlatego picie syropu z buraków zaleca się w okresie zmniejszonej odporności.

Jak sporządzić syrop? Można to zrobić na dwa sposoby. W pierwszym z nich należy drobno pokroić lub zetrzeć na tarce warzywo i zasypać je cukrem (bądź zalać miodem), a następnie odstawić, by mogło puścić sok. Drugi sposób polega na wydrążeniu dziury w buraku sporej wielkości i wsypaniu do niej cukru. W środku zacznie zbierać się sok. Kilka razy dziennie należy pić  po jednej łyżeczce syropu.

Zobacz: Leki na przeziębienie, które nie działają. Jak wybierać?

Na rozgrzanie – nalewka z bursztynu

Świetnym sposobem na rozgrzanie ciała będzie przyrządzenie nalewki z bursztynu, który można znaleźć przez cały rok w sklepach zielarskich. Bursztyn posiada niezwykłe właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Doskonale rozgrzewa, dlatego zaleca się jej picie oraz nacieranie bolących miejsc w trakcie przeziębienia lub grypy.

By wykonać nalewkę, należy zalać drobinki bursztynu spirytusem, a następnie odstawić. Po kilku dniach możemy jej użyć do nacierania dłoni, stóp, klatki piersiowej lub pleców. Zaleca się również picie nalewki w małych ilościach w celach rozgrzewających.

Zobacz: Jak przetrwać przeziębienie?

Zobacz: Najlepsze sposoby na zbicie gorączki

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA