Domowe sposoby konserwowania żywności

Starszy niż rok
Już nasze babcie dobrze wiedziały, że aby zwiększyć trwałość żywności należy ją w odpowiedni sposób konserwować. Nie każdy jednak wie jak się za to zabrać. A nic tak nie cieszy oka i podniebienia jak samodzielnie przygotowany specjał

Mrożenie

Rozwój bakterii zostaje powstrzymany poprzez działanie na artykuły spożywcze niską temperaturą - co najmniej -18 oC.

Zalety:

- warzywa zachowują naturalny kolor, smak i aromat

- najpopularniejsza i najłatwiejsza metoda konserwacji

- artykuły przechowywane w ten sposób zachowują świeżość przez długi czas (co najmniej rok)

Wady:

- nie wszystkie artykuły spożywcze można zamrażać; nie wskazana dla warzyw spożywanych na surowo (cebula, ogórek, sałata, rzodkiew)

- większość warzyw powinna być zblanszowana przed zamrożeniem, pokrojona i osuszona

 

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA