Domowe sposoby konserwowania żywności

Starszy niż rok
Już nasze babcie dobrze wiedziały, że aby zwiększyć trwałość żywności należy ją w odpowiedni sposób konserwować. Nie każdy jednak wie jak się za to zabrać. A nic tak nie cieszy oka i podniebienia jak samodzielnie przygotowany specjał
 

Mrożenie

Rozwój bakterii zostaje powstrzymany poprzez działanie na artykuły spożywcze niską temperaturą - co najmniej -18 oC.

Zalety:

- warzywa zachowują naturalny kolor, smak i aromat

- najpopularniejsza i najłatwiejsza metoda konserwacji

- artykuły przechowywane w ten sposób zachowują świeżość przez długi czas (co najmniej rok)

Wady:

- nie wszystkie artykuły spożywcze można zamrażać; nie wskazana dla warzyw spożywanych na surowo (cebula, ogórek, sałata, rzodkiew)

- większość warzyw powinna być zblanszowana przed zamrożeniem, pokrojona i osuszona

 

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Gdzie najczęściej kupujesz produkty ekologiczne?

  Na targu

  W Internecie

  W supermarkecie

  W sklepie ze zdrową żywnością

  Od lokalnych dostawców

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA