Dzień 2 - dieta odchudzająca

Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Śniadanie: Grzanki  ziołowo-pomidorowe

                3 kromki              Chleb żytni pełnoziarnisty

                70           g             Serek twarożkowy chudy

                Duży                      Pomidor

                Łyżeczka              Oliwa z oliwek

                                               Bazylia

Chleb posmaruj serkiem, połóż pomidora pokrojonego w plastry i listki Bazyli, a następnie skrop oliwą z oliwek. Zapiecz w piekarniku.

Drugie śniadanie: Słoneczny smoothie

                150         g             Jogurt naturalny

                Pół                         Banana

                                                Kiwi

                                               Sok cytrynowy

Owoce zmiksować z jogurtem i wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny.

Obiad: Kulki wołowo- mozzarellowe

                80           g             Wołowina, polędwica

                35           g             Mozzarella

                100         g             Pomidory z puszki

                1 szt.                     Jaja kurze całe

                Średnia                Papryka czerwona

                1                             Cebula

                Łyżka                     Oliwa z oliwek

                30           g             Ryż brązowy

                                               Natka pietruszki, ząbek czosnku

Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodaj pomidory z puszki i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje i dodaj pokrojoną paprykę. Mięso dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj z jajkiem. Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki o oblepiaj mięsem tak, aby powstały pulpeciki z serem w środku. Kulki obsmaż na oliwie ze wszystkich stron i dodaj do sosu, gotuj ok. 10 min. Mięso z sosem podawaj na ryżu, całość posyp natką pietruszki.

Podwieczorek: Grejpfrut z miodem

                                                Grejpfrut

                Łyżeczka              Miód pszczeli

Kolacja: Chrupiąca sałatka z tuńczyka, pieczywo

                Pół odsączonej z zalewy puszki                Tuńczyk w sosie własnym

                Duży                      Pomidor

                Średnia                Cebula

                Łyżeczka              Oliwa z oliwek

                2 łyżki                   Jogurt naturalny

                                                Sałata lub kapusta pekińska (do woli), sok z cytryny

                Średnia                Bułki grahamki

Sałatę umyj i porwij, ułóż na talerzu. Na sałatę połóż odsączonego tuńczyka, a następnie cebulę pokrojoną w piórka i pomidora pokrojonego w ćwiartki. Całość skrop sosem przygotowanym z oliwy, jogurtu i soku z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Zjedz z pieczywem.

Czytaj: Niech Twoje śniadanie da Ci kopa

Sprawdź: Jak powinno wyglądać drugie śniadanie dla Twojego dziecka?

Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła