Dzień 3 - dieta odchudzająca


 
Starszy niż rok

Śniadanie: Kanapki z pastą twarogową

                80           g             Ser twarogowy chudy

                2 łyżki                   Jogurt naturalny

                1 łyżka                 Orzechy włoskie

                1 łyżka                  Rodzynki

                2 kromki              Chleb żytni pełnoziarnisty

Ser wygnieść widelcem z jogurtem, pokruszonymi orzechami i moczonymi, pół godziny w przegotowanej wodzie, rodzynkami. Pastą smarować pieczywo.

Drugie śniadanie: Sałatka tropikalna

                100         g             Ananas

                100         g             Kiwi

                1 łyżka                 Orzechy włoskie

                1 łyżka                 Płatki owsiane

                                                Sok cytrynowy

Ananasa i kiwi pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i posypać płatkami owsianymi i pokruszonymi orzechami.

Obiad: Indyk bhuna

                120         g             Mięso z piersi indyka bez skóry

                200         g             Pomidory z puszki

                Średnia                Cebula

                100         g             Jogurt naturalny

                1,5 łyżki               Oliwa z oliwek

                40           g             Ryż

                                               Kurkuma, curry, mielona kolendra, natka pietruszki

Mięso umyj i pokrój w kostkę, posól i popieprz, a następnie obsmaż na oliwie z oliwek. Gdy mięso będzie już rumiane, przełóż do miski i trzymaj w cieple. Pomidory, cebulę i czosnek zmiksuj blenderem na gładki sos. Na pozostałej na patelni oliwie podsmaż przyprawy, a następnie dodaj sos i zagotuj. Po 5 minutach dodaj jogurt, a później mięso. Podawaj z ryżem, posyp natką pietruszki.

Podwieczorek: Mandarynkowy jogurt

                150         g             Jogurt naturalny

                150         g             Mandarynki

Kolacja: Sałatka fasolowo-pomidorowa z łososiem

                170         g             Fasola szparagowa

                Mała                     Papryka czerwona

                Duży                      Pomidor

                Średnia                Cebula

                Łyżeczka              Oliwa z oliwek

                50           g             Łosoś wędzony

                Łyżka                    Jogurt naturalny

                Kromka                Chleb żytni pełnoziarnisty

Sałata (do woli), natka pietruszki, sok z cytryny

Fasolkę szparagową gotować ok. 5 min., a następnie pokroić, podobnie jak paprykę i pomidora. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać, sałatę porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać, a na wierzchu ułożyć łososia. Całość polać sosem przygotowanym z jogurtu, oliwy i soku z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem i zagryzać pieczywem.

Czytaj: Niech Twoje śniadanie da Ci kopa

Sprawdź: Jak powinno wyglądać drugie śniadanie dla Twojego dziecka?