Dzień 4 - dieta odchudzająca


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Śniadanie: Kanapki z marchwi i twarogu

                2 kromki              Chleb żytni pełnoziarnisty

                70           g             Ser twarogowy chudy

                ¼ szklanki           Mleko 1,5 % tłuszczu

                2 średnie             Marchew

                Łyżeczka              Oliwa z oliwek

                                               Słodka papryka, natka pietruszki

Marchew umyć i piec w piekarniku ok. 20 min, następnie zmiksować dodając mleko. Masę marchewkową wymieszać z twarogiem i oliwą z oliwek. Przyprawić  słodką papryką i natką z pietruszki.

Drugie śniadanie: Czekoladowo-miodowy jogurt

                150         g             Jogurt naturalny

                2 kostki                Czekolada gorzka

                Łyżeczka              Miód pszczeli

Czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z jogurtem i miodem.

Obiad: Dorsz ze szpinakiem

                150         g             Dorsz świeży

                250         g             Szpinak

                Łyżka                    Masło

                Łyżka                    Mąka pszenna pełnoziarnista

                Pół szklanki        Mleko 1,5 % tłuszczu

                5             g             Ser, Parmezan

                40           g             Makaron pełnoziarnisty

                                               Ząbek czosnku, sok z cytryny

Szpinak rozmrozić i podsmażyć na połowie masła z czosnkiem. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Filety pokroić i podobnie przyprawić solą, pieprzem i gałką. Obsmażyć z obu stron na pozostałym tłuszczu. W rondlu rozpuścić masło i przesmażyć mąkę, a następnie dodać mleko, gotować ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić sokiem z cytryny. Wymieszać z tartym parmezanem.  Filety układać w naczyniu żaroodpornym, przekładając szpinakiem. Polać sosem. Wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podawać z makaronem.

Podwieczorek: Sok wielowarzywny z waflami

                3                             Wafle ryżowe pełnoziarniste

                Szklanka              Sok wielowarzywny

Kolacja: Wykwintne kanapki w greckim stylu

                40           g             Ser Feta 12% tłuszczu

                3 kromki              Chleb żytni pełnoziarnisty

                Ok. 5 szt.             Oliwki czarne marynowane

Czytaj: Niech Twoje śniadanie da Ci kopa

Sprawdź: Jak powinno wyglądać drugie śniadanie dla Twojego dziecka?