Nowy sklep

już ON-LINE

Dzika róża - właściwości owoców z dzikiej róży

Dzika róża to roślina ceniona nie tylko przez smakoszy, ale też zielarzy, przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny. Jak zrobić sok z dzikiej róży i jakie są właściwości kwiatów i owoców tego krzewu?
dzika róża
Źródło: 123RF

Spis treści

Dzika róża - właściwości

Owoce dzikiej róży są jedną z największych skarbnic witaminy C – posiadają jej nawet 30-40 razy więcej od cytrusów! Dzika róża jest także bogata w witaminy A, E, K, B1 i B2. Znajdują się w niej również antyoksydanty (karotenoidy) oraz garbniki, pektyny i kwas foliowy. Wszystko to sprawia, że przetwory z dzikiej róży stosuje się przy nadciśnieniu, chorobach wątroby i nieżytach przewodu pokarmowego. To także doskonały środek wzmacniający i przeciwzapalny.

 

Właściwości dzikiej róży

Nie tylko owoc róży cechuje się dobroczynnymi właściwościami. Kwiat dzikiej róży – dzięki zawartości flawonoidów, antocyjanów i olejku eterycznego – znajduje zastosowanie przy dolegliwościach skórnych, bólach gardłach oraz niestrawności. Napar z płatków dzikiej róży można stosować także w charakterze toniku, który odświeży cerę.

Reklama

Nalewka z dzikiej róży

Nalewka z dzikiej róży to świetny, naturalny środek wzmagający apetyt oraz poprawiający przemianę materii i trawienie. Aby ją przygotować, wystarczy zasypać ½ kg owoców dzikiej róży szklanką cukru
i zalać ¾ litra czystej wódki. Słoik ze składnikami odstawiamy w ciepłe miejsce i co parę dni nim potrząsamy. Po upływie tygodnia miksturę przecedzamy przez gazę i przelewamy do ciemnej butelki, którą od tego momentu przechowujemy w lodówce.

Dzika róża – przetwory

Jednym z najpopularniejszych przetworów z dzikiej róży jest konfitura z róży. Wbrew pozorom, jej przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności. Aby przygotować dżem z dzikiej róży, wystarczy zebrać jej płatki i delikatnie je oczyścić, przepłukując ciepłą wodą. Płatki ważymy, po czym zasypujemy dwa razy większą ilością cukru kryształu lub cukru pudru. Dodajemy też sok z cytryny do smaku. Najlepiej jest ucierać konfiturę makutrą, jednak jeśli jej nie posiadamy, możemy zrobić to zwykłym mikserem. Tak przygotowanej konfitury nie trzeba pasteryzować. Wystarczy przełożyć ją do wyparzonego słoiczka i trzymać w lodówce.

Sok z dzikiej róży

Z dzikiej róży można przygotować również sok. 2 kg owoców myjemy, usuwamy ogonki i zeschłe kwiatostany. Następnie przekrajamy je na połówki i usuwamy pestki. Owoce rozdrabniamy w malakserze lub drobno siekamy. Tak powstałą miazgę wsypujemy do garnka, zasypujemy 1 kg cukru, zalewamy litrem wody i odstawiamy na 12 godzin pod przykryciem. Po upływie tego czasu całość zagotowujemy, a na koniec przecedzamy przez gęste sitko lub gazę. Jeszcze gorący sok rozlewamy do słoiczków, szczelnie je zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Tak przygotowanego soku nie powinno się przechowywać dłużej niż rok w ciemnym i chłodnym miejscu. Możemy dodawać go do herbaty lub rozcieńczać w wodzie.

Reklama

Dzika róża w ciąży

Ze względu na zawartość kwasu foliowego i witamin, spożywanie soku z dzikiej róży zaleca się kobietom w ciąży i w okresie karmienia. Syrop z dzikiej róży powinny stosować także osoby w trakcie rekonwalescencji oraz w stanach ogólnego osłabienia.

Zobacz też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 16)

Pytanie: Który ze składników powinien znaleźć się w preparacie na ból gardła?

  nanosrebro

  witamina C

  miód

  prawoślaz