Bo gotowanie to nie tylko obowiązek przygotowanie posiłku dla rodziny, najczęściej wykonywany przez zmęczoną panią domu. Gotowanie może być także relaksem, sposobem poznawanie świata smaków i zapachów, miłym spotkaniem z przyjaciółmi, ale przede wszystkim ważnym aspektem dbania o zdrowie, figurę i urodę. Jeśli lubimy dobrze zjeść i chcemy odżywiać się prawidłowo zdrowym i pożywnym jedzeniem, musimy najpierw nauczyć się robić zakupy, a potem gotować.
Gdzie nauczyć się gotować?
1. Wykorzystaj umiejętności kulinarne mamy, cioci, babci czy świetnie gotującego taty lub wujka - bo niektórzy mężczyźni naprawdę nieźle gotują. Rodzice powinni uczyć dzieci gotować od małego, najpierw niech to będą proste dania - sałatki, jajka na różne sposoby. Ważne, aby dziecko polubiło wspólne gotowanie z rodzicami. Można założyć specjalny zeszyt z przepisami rodzinnymi, gdzie zanotujemy przepis na pyszną szarlotkę babci czy pierogi cioci. Taki zeszyt będzie wspaniałą pamiątką dla kolejnych pokoleń, a przepisy staną się niejako naszą rodzinną kroniką.
2. Zapisz się na kursy kulinarne. Kurs można wykupić w jednej ze szkół gotowania, których teraz jest mnóstwo. Można wybrać to, co nas interesuje albo umiejętność, jaką chcielibyśmy podszkolić. Może to być kilkunastogodzinny kurs podstaw gotowania, albo np. kurs robienia sushi czy dań kuchni francuskiej. Można też podarować taki kulinarny voucher komuś na prezent.
3. Ucz się z telewizji lub internetu. Można znaleźć naprawdę ciekawe programy kulinarne w sieci, gdzie blogi kulinarne powstają jak grzyby po deszczu. Warto wybrać jeden lub dwa, które najbardziej się nam podobają i spróbować zrobić coś pysznego. Jeśli danie wyjdzie i będzie smaczne, można dodać blog do ulubionych i korzystać z niego częściej. Warto sobie założyć, że raz w tygodniu gotujemy coś nowego.
4. Gotowanie z przyjaciółmi. Jeśli mamy szczęście mieć znajomych, którzy dobrze gotują, zaproponujmy wspólne zrobienie zakupów, a potem wspólne gotowanie. Takie wieczorne robienie kolacji może być nie tylko przyjemne, ale i niezwykle twórcze.
5. Ucz się gotować podczas podróży. Obserwuj, zapisuj, kosztuj nowych potraw, podpytuj kelnerów o dodane przyprawy i zioła. Przywoź z wojaży po świecie przyprawy, aby twoja kuchnia była bogatsza i smaczniejsza. Z targu w Maroku możesz przywieź suszoną miętę, daktyle czy przyprawy, z Grecji oliwki i oliwę, z Egiptu harissę, a z Hiszpanii owoce morza. Staraj się też jadać potrawy charakterystyczne dla danego kraju czy regionu, zwłaszcza gdy podróżujesz po Polsce.
Beata Borys