Nowy sklep

już ON-LINE

Głóg - rodzaje, właściwości, działanie. Przeciwwskazania

Głóg to popularna roślina, która wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, a właściwie jej dwie odmiany głóg dwuszyjkowy i głóg jednoszyjkowy. Jakie ma głóg właściwości, a jakie ma głóg przeciwwskazania, dlaczego jest tak ceniony i kto powinien wprowadzić go do swojej diety?
Kwiat głogu
Źródło: 123RF

Spis treści

Głóg

Głóg jest popularną rośliną występującą na terenie Europy, Azji oraz północnej Afryki. Naturalnie głóg rośnie przede wszystkim na zboczach wzgórz oraz gór, na polanach oraz w zaroślach. Roślina jest wytrzymała na zmienne warunki pogodowe, nie ma też dużych wymagań jeśli chodzi o żyzność gleby. Głóg jest uprawiany jako roślina ozdobna, a także jako surowiec wykazujący właściwości lecznicze. Warto jednak pamiętać, że z setek gatunków tylko dwa rodzaje głogu mają właściwości zdrowotne, mianowicie głóg dwuszyjkowy oraz głóg jednoszyjkowy. Trudno jest ocenić jednoznacznie ile gatunków głogu występuje w przyrodzie. Szacuje się, że jest ich około 200, do czego należałoby dodać krzyżówki międzygatunkowe.

Zobacz także: Aronia – właściwości lecznicze i odżywcze

Głóg dwuszyjkowy i głóg jednoszyjkowy

Zarówno głóg dwuszyjkowy jak i głóg jednoszyjkowy są gatunkami powszechnie występującymi w Polsce. Głóg dwuszyjkowy osiąga 3-5 metrów wysokości, rośnie jako rozłożysty krzew, który nieprzycinany może zniszczyć rosnące w pobliżu, słabsze rośliny. Z kolei głóg jednoszyjkowy może osiągać aż 8 metrów wysokości, mamy wtedy do czynienia z głogiem drzewem. Oba gatunki posiadają dość grube, cierniste gałęzie porośnięte ciemnozielonymi liśćmi. Kwiaty głogu dwuszyjkowego mają  - jak sama nazwa wskazuje - dwuszyjkowe słupki; kwiaty głogu jednoszyjkowe mają słupki jednoszyjkowe, a ich owoce mają tylko jedną pestkę. Owoce głogu dwuszyjkowego mają dwie lub trzy pestki. Cechą różniącą oba gatunki jest także wygląd owoców.

Reklama

Głóg - owoce

Owoce głogu jednoszyjkowego mają podłużny, jajowaty kształt o brązowym odcieniu, natomiast owoce głogu dwuszyjkowego przypominają jagody (są okrągłe) i mają czerwoną barwę. Głóg jednoszyjkowy posiada owoce o długości 6-10 mm; owoce głogu dwuszyjkowego są nieco większe - osiągają 13 mm długości.

Owoce głogu są wykorzystywane jako surowiec o właściwościach leczniczych, bogaty m.in. w witaminę A oraz C, a także flawonoidy (znacznie więcej występuje ich jednak w kwiatach głogu, które są głównym źródłem prozdrowotnych substancji aktywnych). Owoce głogu zbiera się jesienią, a następnie suszy; mogą być wykorzystane do konfitur, przetworów a także win i nalewek; są również składnikiem mieszanek ziołowych do picia.

Głóg - kwiaty

Głóg posiada niewielkie, białe kwiaty. Kwiatostan głogu dwuszyjkowego jest nieco bardziej złożony - kwiaty rosną ciasno przy sobie, tworząc zwarty układ nazywany baldachogronem. Kwiaty głogu jednoszyjkowego są nieco większe, rosną w podbaldachach. Kwiaty obu gatunków wykazują dość silne właściwości wpływające korzystnie na zdrowie człowieka i to właśnie one stanowią najcenniejszą część rośliny. Kwiaty głogu są zbierane na początku kwitnienia, a następnie suszone. Głóg zawdzięcza swoją popularność w ziołolecznictwie substancjom czynnym, które się w nich znajdują.

Głóg - działanie

Jakie ma głóg właściwości lecznicze? Kwiaty oraz owoce głogu są bogate przede wszystkim w flawonoidy, które w uproszczeniu można określić jako roślinne przeciwutleniacze. Głóg zawiera też m.in. spore ilości witaminy C, kwas kawowy, pektyny, taniny, saponiny, aminy oraz kwas oleinowy. Ponadto znajdują się w nim cenne mikroelementy, takie jak: potas, magnez, sód, fosfor i wapń.  Wszystkie składniki bioaktywne występujące w głogu sprawiają, że wykazuje on szereg właściwości zdrowotnych.

Głóg - działanie:

  • Obniżanie ciśnienia krwi.
  • Ma właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające), które zapobiegają mutowaniu się komórek w zmiany nowotworowe oraz opóźniają proces ich starzenia się.
  • Wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, dzięki zawartości błonnika.
  • Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego.
  • Działa przeciwskurczowo.
  • Poprawia krążenie.
  • Obniża poziom złego cholesterolu.
  • Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
  • Zwiększa aktywność enzymów wątrobowych.
  • Wspomaga układ odpornościowy, ułatwiając pozbywanie się toksyn z organizmu.
  • Wykazuje działanie diuretyczne (moczopędne).

Polecamy: Sok z aronii – jak zrobić sok z aronii?

Głóg - zastosowanie

  • Głóg herbata - suszone kwiaty głogu oraz owoce głogu można kupić w formie jednorodnego suszu do zaparzania lub składnik mieszanki ziołowej. Susz z głogu należy parzyć pod przykryciem około 10 minut. Po ostudzeniu, wypić. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej ilości spożycia.
  • Głóg tabletki - suplement diety w postaci tabletek z ekstraktem z głogu ma poprawić pracę układu trawiennego, wzmocnić układ sercowo-naczyniowy oraz poprawić ogólną kondycję organizmu.
  • Głóg sok - w aptekach, drogeriach oraz sklepach internetowych można znaleźć sok z głogu, który jest dodatkowo wzbogacony witaminami. Jest to inna forma ekstraktu z głogu, który ma korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie całego organizmu.
  • Głóg - kosmetyki - okazuje się, że głóg świetnie sprawdza się także w branży kosmetycznej, a jego właściwości sprawiają, że coraz częściej znajduje się w składzie kremów, szamponów, mydeł, past do zębów oraz preparatów do kąpieli. Głóg działa na skórę odżywczo, poprawiając jej krążenie.

Głóg - przeciwwskazania

Główne przeciwwskazania przyjmowania głogu oraz suplementów diety, które zawierają ekstrakt z tej rośliny, to:

Reklama

Głóg - gdzie kupić?

Preparaty z głogu takie jak kosmetyki, susz z głogu, sok z głogu, a także suplementy w postaci tabletek można kupić w takich miejscach, jak:

  • Drogerie
  • Sklepy ze zdrową żywnością
  • Sklepy zielarskie
  • Apteki
  • Sklepy internetowe.

Oceń artykuł

(liczba ocen 67)