Glukoza

Starszy niż rok
to cukier prosty (monosacharyd) o podstawowym znaczeniu dla organizmu człowieka, jest substratem w reakcjach chemicznych mających na celu wytworzenie energii. W stanie wolnym glukoza występuje we krwi i w tkankach zwierzęcych, w owocach i w miodzie. J

to cukier prosty (monosacharyd) o podstawowym znaczeniu dla organizmu człowieka, jest substratem w reakcjach chemicznych mających na celu wytworzenie energii. W stanie wolnym glukoza występuje we krwi i w tkankach zwierzęcych, w owocach i w miodzie. Jest także składnikiem złożonych związków cukrowych zawartych w produktach spożywczych, takich jak laktoza, fruktoza, skrobia, glikogen. 

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Gdzie najczęściej kupujesz produkty ekologiczne?

  Na targu

  W Internecie

  W supermarkecie

  W sklepie ze zdrową żywnością

  Od lokalnych dostawców

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA