GMO przyczyną problemów z żołądkiem?


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Na nowo rozgorzała dyskusja na temat bezpieczeństwa stosowania GMO. Tym razem o szkodliwości żywności modyfikowanej genetycznie donosi Journal of Organicy Systems.

Naukowcy z Australii i USA przez blisko 23 tygodnie testowali wpływ żywności GMO na zdrowie dopiero co urodzonych zwierząt. – Obserwacje prowadziliśmy blisko na 168 zwierzętach w USA. 84 prosięta jadły soję i kukurydzę GMO, a 84 pozostałe jadły normalnie – mówi Judy Carman, główna autorka badania z Institute of Health and Envrionmental Research w Australii.

Badania nad modifikowaną żywnością

Wyniki badań potwierdzają, że zwierzęta karmione żywnością modyfikowaną genetyczną wykazują wysokie poziomy zapalenia żołądka w porównaniu do tych, które karmione były konwencjonalnie (32 proc. do 12 proc.). Zmianie uległa także macica samic – narządy zwierząt, które karmione były GMO, były cięższe o ok. 25 proc. niż u samic karmionych paszą tradycyjną. Naukowcy nie zauważyli jednak żadnych różnic między zwierzętami w ilości przyjmowanego jedzenia, wadze i śmiertelności.

Zobacz wideo: Balon żołądkowy - jak się wprowadza i usuwa?

Zobacz też: GMO skraca życie i powoduje raka?

Mimo że przeprowadzone badania wyraźnie potwierdzają, że zmiany DNA w roślinach mogą powodować poważne problemy z żołądkiem, naukowcy wciąż nie mogą dojść do porozumienia co do szkodliwości GMO. Krytykom GMO przeciwstawia się m.in. federacja CropLife International, która utrzymuje, że ponad 150 badań naukowych nie wykazało, aby rośliny GMO miały jakikolwiek negatywny wpływ na zdrowie...

Czytaj też: Czy wzbogacona żywność jest ci potrzebna?

Poznaj: Zasady racjonalnego żywienia