GMO skraca życie i powoduje raka?

Dyskusji o szkodliwości GMO ciąg dalszy. Francuscy badacze ponownie przedstawili badania, które mają udowodnić, że żywność modyfikowana genetycznie jest niebezpieczna dla zdrowia.

O badaniach, jakie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Caen (Francja), przeczytać możemy w czasopiśmie „Food and Chemical Toxicology”. Autorzy artykułu twierdzą,  że szczury przez dwa lata karmione kukurydzą GMO żyły krócej, chorowały na raka, miały też poważnie uszkodzone nerki i wątrobę.

Zobacz: GMO przyczyną problemów z żołądkiem?

Żywność GMO

Zwierzęta będące na diecie GMO wraz z pożywieniem dostawały kukurydzę typu NK603, która jest odporna na glifosat (substancję aktywną herbicydu Roundup firmy Monsanto*), natomiast w wodzie, jaką pojono szczury, znajdował się środek chwastobójczy Roundup (używany masowo do ochrony upraw GMO). Naukowcy dodawali herbicydu w takich ilościach, jakie zostały dopuszczone do użycia w USA. W wyniku eksperymentu stwierdzono, że ok. 50 proc. samców i 70 proc. samic szczurów żyło krócej niż wówczas, gdy w ich pożywieniu nie było produktów GMO. W grupie zwierząt karmionej standardowo procent gryzoni, które żyły krócej, wynosił odpowiednio 30 i 20.

Zobacz wideo: Znaczenie odpowiedniego żywienia

Żywienie jest ważne dla osób zdrowych, ale jeszcze ważniejsze dla chorych - mówi dietetyk Ewalina Bancerz-Poźniak.

Dr Gilles-Eric Seralini, główny autor eksperymentu, podobne wyniki badań przedstawił już w 2009 roku. Wówczas jednak zarzucano mu, że okres badania przeprowadzonego na szczurach był zbyt krótki (3 miesiące).

*Monsanto – amerykański gigant spożywczy produkujący jednocześnie silny środek chwastobójczy (Roundup) i roślinę, która jest na niego odporna.

Czytaj też: Czy wzbogacona żywność jest ci potrzebna?

Poznaj: Zasady racjonalnego żywienia

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA