
Spis treści
O badaniach, jakie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Caen (Francja), przeczytać możemy w czasopiśmie „Food and Chemical Toxicology”. Autorzy artykułu twierdzą, że szczury przez dwa lata karmione kukurydzą GMO żyły krócej, chorowały na raka, miały też poważnie uszkodzone nerki i wątrobę.
Zobacz: GMO przyczyną problemów z żołądkiem?
Żywność GMO
Zwierzęta będące na diecie GMO wraz z pożywieniem dostawały kukurydzę typu NK603, która jest odporna na glifosat (substancję aktywną herbicydu Roundup firmy Monsanto*), natomiast w wodzie, jaką pojono szczury, znajdował się środek chwastobójczy Roundup (używany masowo do ochrony upraw GMO). Naukowcy dodawali herbicydu w takich ilościach, jakie zostały dopuszczone do użycia w USA. W wyniku eksperymentu stwierdzono, że ok. 50 proc. samców i 70 proc. samic szczurów żyło krócej niż wówczas, gdy w ich pożywieniu nie było produktów GMO. W grupie zwierząt karmionej standardowo procent gryzoni, które żyły krócej, wynosił odpowiednio 30 i 20.
Zobacz wideo: Znaczenie odpowiedniego żywienia
Żywienie jest ważne dla osób zdrowych, ale jeszcze ważniejsze dla chorych - mówi dietetyk Ewalina Bancerz-Poźniak.
Dr Gilles-Eric Seralini, główny autor eksperymentu, podobne wyniki badań przedstawił już w 2009 roku. Wówczas jednak zarzucano mu, że okres badania przeprowadzonego na szczurach był zbyt krótki (3 miesiące).
*Monsanto – amerykański gigant spożywczy produkujący jednocześnie silny środek chwastobójczy (Roundup) i roślinę, która jest na niego odporna.
Oceń artykuł
(liczba ocen 15)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!