Grillowane mięso przyczyną Alzheimera i cukrzycy?

Zła wiadomość dla wszystkich czekających na sezon grillowy. Według nowych badań naukowców z Ameryki jedzenie grillowanego lub pieczonego mięsa zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera lub cukrzycy.

Przyczyną nieszczęścia, którą wskazują naukowcy, jest wysoka zawartość końcowych produktów zaawansowanej glikacji. Mają one być odpowiedzialne za mniejszą zdolność organizmu do ochrony przed chorobami zwyrodnieniowymi, w tym właśnie cukrzycą i chorobą Alzheimera. Występują one co prawa w sposób naturalny w organizmie człowieka, ale na niskim poziomie. Konsumpcja produktów takich jak czerwone mięso poziom ten niebezpiecznie podnosi.

Zobacz: Grilluj na zdrowie! 5 przepisów na zdrowego grilla

AGE" class="art__hash-separator">

AGE

Dla zbadania tych smutnych dla naszego podniebienia tez naukowcy z Icahn School of Medicine w Mount Sinai w Nowym Jorku przeprowadzili na początku eksperyment na myszach. Jak się okazało, te myszy, które żywione były jedzeniem bogatym w końcowe produkty zaawansowanej glikacji (AGE), miały też podwyższony poziom tych enzymów w mózgu. Stwierdzono zarazem powstrzymanie aktywności sirtuiny w krwi i tkankach mózgowych. A sirtuina (SIRT1) jest bardzo ważna dla funkcjonowania organizmu, odpowiada za regulację układów nerwowego, odpornościowego i endokrynalnego. Równocześnie w mózgach myszy wykryto ponadto odkładanie się amyloidu beta, który bezpośrednio przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera.

Na tym jednak zaobserwowane zmiany się nie kończą. Myszy o podwyższonym poziomie AGE miały problemy ze zdolnościami poznawczymi i ruchowymi. Zdiagnozowano u nich zespół metaboliczny, który zwiększa ryzyko cukrzyca,234.html">cukrzycy czy chorób serca.

Aby potwierdzić, czy obserwacje dotyczące myszy dotyczą również ludzi, naukowcy w drugim etapie badania poddali obserwacji grupę zdrowych osób w wieku 60+. U części badanych poziom AGE był wysoki, u pozostałych niski. Po 9 miesiącach sprawdzono wyniki obu grup. Osoby z wysokim poziomem AGE miały obniżone zdolności poznawcze, oznaki insulinoodporności, a także ograniczenie aktywności sirtuiny. Osoby z niskim poziomem AGE pozostały zdrowe.

Złe wieści dla wszystkich miłośników grilla zostały więc potwierdzone.

Czytaj też: Czerwone mięso niebezpieczne dla zdrowia?

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często uprawiasz sport?

  codziennie

  3-4 razy w tygodniu

  1-2 razy w tygodniu

  nie uprawiam

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA