Grzegorz Łapanowski radzi - Co jeść, aby podnieść odporność

Grzegorz Łapanowski radzi
Jego motto to: "Żyję by jeść, gotuję by żyć. I kocham to co robię". Gotował od najmłodszych lat, najpierw w domu, a z biegiem lat w restauracjach. W sumie było ich kilkanaście. Gotował z najlepszymi – Kurtem Schellerem, Robertem Sową, Modestem Amaro.

Studiował Nauki Polityczne, Socjologię i Bezpieczeństwo Żywności. Dla Grzegorza Łapanowskiego żywność to coś więcej niż tylko produkt. Kuchnia to coś więcej niż tylko gotowanie. To osobny wymiar, pryzmat, przez który można postrzegać otaczający nas świat. Na co dzień zajmuje się prowadzeniem pokazów kulinarnych i warsztatów dla dzieci, młodzieży i dorosłych. W swoim najnowszym projekcie „Szkoła na widelcu” uczy, jak powinna wyglądać dieta dziecka w szkole. Tym razem Grzegorz Łapanowski podpowiada o co wzbogacić dietę, aby wzmocnić odporność.

Zobacz też: Jak wzmocnić swoją odporność?

Medme: Zbliża się jesień, a wraz z nią przeziębienia i grypy. Jak radzisz się do tego przygotować od strony kulinarnej?

Grzegorz Łapanowski: Kluczem do dobrego żywienia jest różnorodność, sezonowość, naturalność i wykorzystywanie produktów z rodzimych pól i sadów. Warto pamiętać o takich zdawałoby się oczywistych sprawach jak to, że dobre jedzenie zaczyna się od… porządnych śniadań. Dobry, naturalny produkt na rozpoczęcie dnia to podstawa. Poza tym istotna jest regularność posiłków – jedzenie 5 posiłków dziennie, co trzy godziny. Należy jeść dużo warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych.

Wzmocnij swój organizm 

- A sposoby na wzmocnienie organizmu?

Kiszone produkty, które podnoszą naszą odporność – ogórki, kapusta, buraki, mieszanka warzywna. Poza tym takie dodatki do potraw jak chili, imbir, czosnek, cebula. Korzenne, rozgrzewające przyprawy – goździki, cynamon. Ale także dobre, gęste, rozgrzewające zupy. Taką zupę powinniśmy jadać jak najczęściej.

- A produkty mleczne?

Produkty fermentowane, takie jak jogurt, kefir, maślanka – jak najbardziej. Jeśli jogurt to naturalny, z dodatkiem świeżych owoców albo miodu. >>> Dietoterapia w walce z przeziębieniem i grypą

Czytaj też: Co jeść, żeby nie chorować? 10 produktów żywnościowych, które podnoszą odporność

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA