Reklama
Ile kalorii ma bób?
W 100 g surowego bobu znajdziemy około 79 kalorii.Po obróbce termicznej będzie miał on zbliżoną wartość energetyczną, jednak znaczącemu podwyższeniu ulegnie jego indeks glikemiczny – to ważna informacja dla diabetyków.
Duża zawartość białka w bobie sprawia, że na długo pozostawia on uczucie sytości i może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. W przeciwieństwie do bobu, wiele roślin strączkowych posiada ponad 100 kilokalorii w 100 gramach, dlatego to właśnie po bób powinny sięgnąć osoby dbające o linię.
Właściwości bobu
Bób jest źródłem wielu witamin i minerałów.Zawiera on m.in. szereg witamin z grupy B, witaminy: A, C i K, wapń, żelazo, potas oraz cynk.
To także skarbnica kwasu foliowego, którego potrzebują zwłaszcza kobiety w ciąży. Bób powinny polubić także osoby ze skłonnością do anemii – połączenie żelaza, witaminy C, witamin z grupy B i kwasu foliowego w jednej roślinie będzie dla nich niezwykle cenne. Dzięki niskiej zawartości sodu i dużej ilości potasu, sprzyja on redukcji poziomu cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie.
Reklama
Jak jeść bób?
Najwięcej witamin znajduje się w skórce bobu, dlatego najlepiej jeść go w całości. Idealnie nadaje się do tego młody bób – im starszy, tym skórka robi się bardziej twarda. Ugotowany bób jest smaczny sam w sobie i nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Kawałek zimnego masła ułożony na ciepłych jeszcze ziarenkach, ugotowanie ich wraz z koperkiem lub kilkoma ząbkami czosnku – warto wypróbować każdy z tych sposobów. Z bobu można przygotować również zupę-krem, rewelacyjną pastę do chleba lub sałatkę.
Czy wiesz, że… Sezon na bób rozpoczyna się zwykle w czerwcu i kończy w lipcu. W tym czasie warto więc wypróbować jak najwięcej przepisów z udziałem tej rośliny!
Czytaj: