Jabłka ochronią przed udarem mózgu

Najnowsze badania opublikowane na łamach "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics", wykazały związek pomiędzy codziennym spożywaniem odpowiedniej ilości jabłek a zmniejszeniem ryzyka udaru mózgu.

Jak podaje dziennik.pl, szczególnie kobiety po menopauzie są narażone na zwiększone ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Wszystko za sprawą wysokiego poziomu cholesterolu we krwi.

Zobacz: Suszone owoce. 5 zdrowych propozycji

Jabłka na cholesterol

Naukowcy z Florida State University przeprowadzili badania z udziałem 160 kobiet, na podstawie których ustalili, że wystarczy przez pół roku jeść dwa jabłka dziennie, aby obniżyć poziom „złego” cholesterolu aż o jedną czwartą. Wszystko za sprawą błonnika i przeciwutleniaczy, które w dużej mierze wchodzą w skład jabłek.

W samej Wielkiej Brytanii na choroby serca cierpi 45 proc. kobiet, natomiast udar mózgu jest najczęstszą przyczyną zgonów kobiet w wieku menopauzalnym. Dodajmy, że również w Polsce choroby układu krążenia, w tym miażdżyca tętnic, zawał serca i udar mózgu, należą do głównych przyczyn zgonów.

Nie jest szczególnie istotne w jakiej postaci spożywamy jabłka. Mogą być konsumowane w stanie świeżym, lub też przetworzone – np. do postaci soku. Specjaliści są zdania, że jedząc dwa jabłka dziennie możemy obniżyć poziom cholesterolu nawet o 16 proc.

Egzotyczne owoce. Nie miałeś pojęcia, jak bardzo są zdrowe!

Zobacz: Warzywa w puszce - zdrowe czy niezdrowe? Dietetyk odpowiada

Czytaj też: Opryszczkowe zapalenie mózgu - przyczyny, objawy i leczenie

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA