Jadłospis dla przedszkolaka

Przygotowanie zdrowego jadłospisu dla przedszkolaka stanowi nie lada wyzwanie. Wiele dzieci najchętniej jadłoby tylko kanapki z keczupem albo łakocie. Niektórym uparciuchom ciężko przemycić choć trochę witamin. Jak sobie z tym poradzić i przede wszystkim jak powinien wyglądać jadłospis zdrowego przedszkolaka?

1. Po pierwsze – urozmaicajmy

Dobrze skomponowany jadłospis powinien zapewnić naszemu dziecku dowóz wszystkich składników pokarmowych, tj. białka, tłuszczy, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych w odpowiednich proporcjach. Dając dziecku różnorodne potrawy i produkty łatwiej dostarczymy rozmaitych składników odżywczych oraz zapobiegniemy niedoborom.

2. Wybierajmy odpowiednie źródła składników odżywczych:

  • Pełnoziarniste produkty zbożowe – powinny stanowić podstawę diety dziecka i wchodzić w skład każdego posiłku. Dostarczą węglowodanów złożonych (źródło energii na cały dzień), witamin i mikroelementów. Co wybrać? Zamiast pieczywa pszennego i smakowych lub kukurydzianych płatków śniadaniowych - chleb razowy, płatki zbożowe z pełnego przemiału (owsiane, jęczmienne, żytnie),  kasze (jaglaną, gryczaną, pęczak), makaron pełnoziarnisty.
  • Warzywa i owoce – doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Nauczmy dziecko spożywać owoce i warzywa w każdym posiłku. Porcję owoców lub warzyw można ewentualnie zastąpić szklanką soku – najlepiej  warzywnego lub owocowo-warzywnego, Koniecznie niesłodzonego!
  • Mleko i produkty mleczne – to doskonałe źródło wapnia, niezbędnego do prawidłowego rozwoju kości i zębów. Poza tym dostarczają one także białka, tłuszczy oraz witamin A, D i B2. Dla dzieci odpowiednie będą pełnotłuste produkty mleczne. Czytaj: Dzieci potrzebują witamin: witamina K
  • Białko – wybierajmy chude, wysokogatunkowe mięso, jaja, ryby - zwłaszcza tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela) które są źródłem kwasów omega 3, niezbędnych do optymalnego rozwoju tkanki nerwowej. Alternatywą dla potraw z mięsa mogą być dania z nasion roślin strączkowych.
  • Tłuszcz – wybierajmy zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, orzechy i nasiona). Jak ognia unikajmy produktów zawierających utwardzone tłuszcze roślinne (margaryny twarde, wyroby cukiernicze, słodycze, produkty fast food).
  • Napoje – nauczmy dziecko pić wodę niegazowaną. Możemy podawać dziecku też kakao i herbatki owocowe. Całkowicie wykluczmy natomiast słodkie napoje gazowane i słodzone soki.

3. Nie przyzwyczajajmy dziecka do smaku soli i cukru

Zamiast soli używajmy ziół, nie kupujmy słonych przekąsek i fast foodów. Słodycz niech pochodzi wyłącznie z natury. Wyeliminujmy łakocie, które oprócz wysokiej zawartości cukru zawierają też niezdrowe tłuszcze trans, mogące zaburzyć rozwój (także intelektualny) dziecka, prowadzić do otyłości i wielu chorób dietozależnych.

4. Postawmy na regularność

Najlepiej aby dziecko spożywało 4-5 posiłków dziennie (co 3-4 godziny), równomiernie rozłożonych w ciągu dnia. Dzięki temu dziecko stale będzie miało dowóz energii, sprawnie działający metabolizm i dobre samopoczucie.

Takie są zasady. A jak przekonać do nich dziecko?

Spróbuj zrobić zabawę ze wspólnego gotowania! Zaangażuj dziecko, opowiadaj, co robisz.
Dodaj więcej kolorów na talerzu. Zrób łódeczki, pociągi, udekoruj trochę jedzenie.
Naucz dzieci celebrować posiłek – wyłącz telewizor, usiądźcie do stołu całą rodziną. Starajcie się jeść to samo, co dziecko.

Zdrowie Twojego przedszkolaka leży także w Twoich rękach! Powodzenia!

Czytaj też: Jak powinno wyglądać drugie śniadanie dla Twojego dziecka?

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA