Jak działa alkohol?

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Zachorowanie na raka, spadek poziomu cukru czy wzmacnianie serca - o złym i dobrym alkoholu

Alkohol może powodować raka

Ryzyko wstępowania nowotworów jest uzależnione od wielu czynników. Badania wykazały, że jednym z nich może być ilość i częstotliwość spożywania alkoholu.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), która funkcjonuje w ramach Międzynarodowej Organizacji Zdrowia (WHO) doszła do wniosku, że ryzyko występowania nowotworów złośliwych jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, okrężnicy, piersi oraz wątroby jest związane z konsumpcją alkoholu. Im więcej spożywasz alkoholu, tym ryzyko jest większe. Według niektórych badań może także istnieć związek pomiędzy alkoholem, a innymi formami raka m.in. rakiem płuc, żołądka, trzustki oraz trzonu macicy. Równocześnie inne badania wykazują, że umiarkowane spożywanie alkoholu może obniżać ryzyko zachorowania na raka pęcherza, nerek, jajnika i prostaty.

Masz cukrzycę – uważaj, co pijesz

Konsumpcja alkoholu u osób chorych na cukrzycę wymaga niezwykłej ostrożności. Nadmierne spożywanie trunków może wywoływać gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi do niebezpiecznego poziomu.

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) alarmuje, że picie alkoholu zaburza prawidłowe działanie leków, co w efekcie może prowadzić do niebezpiecznych wahań poziomu cukru we krwi. Według ADA tylko niektórzy cukrzycy mogą spożywać niewielkie ilości alkoholu, pod warunkiem, że uzyskają zgodę lekarza. Cukrzycy o wysokim poziomie trójglicerydów (typu tłuszczu zawartego we krwi) w ogóle nie powinni spożywać alkoholu, ponieważ pod jego wpływem ich stan zdrowia może ulec znacznemu pogorszeniu.

Sprawdź: Mity medyczne – lecznicze właściwości alkoholu…

Zaskakujący jest fakt, że niektóre badania wykazały łagodne działanie ochronne alkoholu przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2. Równocześnie, badacze alarmują, że alkohol może wywołać niebezpiecznie niski poziom cukru we krwi u chorych na cukrzycę typu 2. Warto także pamiętać, że długotrwałe picie alkoholu może powodować zapalenie trzustki, a choroba ta często prowadzi do zachorowań na cukrzycę.

Kropelka alkoholu dobra na serce

Spożywanie niewielkich ilości alkoholu przez mężczyzn w średnim i podeszłym wieku oraz kobiety po okresie menopauzy zmniejsza ryzyko występowania ataku serca, chorób wieńcowych, niedokrwiennego udaru mózgu i innych problemów związanych z problemami krążeniowymi.

Badania wykazują, że picie alkoholu w umiarkowanych ilościach powoduje wzrost poziomu cholesterolu związanego z lipoproteinami o dużej gęstości. Tak zwany „HDL” (High density lipoprotein) lub „dobry cholesterol” to niezwykle ważna substancja tłuszczowa obecna we krwi, która przeciwdziała miażdżycy, poprzez wywieranie korzystnego wpływu na naczynia krwionośne. Należy jednak pamiętać, że długotrwałe i intensywne picie może wywołać szereg dolegliwości np. udar krwotoczny, zastoinową niewydolność serca i migotanie przedsionków.

Wątroba a alkohol

Wątroba eliminuje z organizmu 90% znajdującego się w organizmie alkoholu, dlatego jest szczególnie podatna na uszkodzenia pod wpływem częstego picia. Grozi nam wtedy alkoholowe zapalenie wątroby i jej marskość. Często objawy tych dolegliwości są łagodne. Zdarza się jednak, że w następstwie picia pojawia się ostra żółtaczka, problemy z krzepliwością krwi, a nawet śmierć.

Czytaj też: Co groźniejsze alkohol czy narkotyki?

Marskość wątroby jest jedną z najczęściej występujących chorób związanych z nadmiernym i zbyt częstym piciem alkoholu. Łacińska nazwa tej choroby (cirrosi) oznacza bliznowacenie. Choroba polega na zastępowaniu normalnej tkanki wątrobowej przez tkankę bliznowatą, co zmienia strukturę narządu i zakłóca jego funkcje. Dlatego marskość wątroby często wywołuje inne poważne konsekwencje, co w efekcie może powodować śmierć.

Bierzesz leki – uważaj na alkohol

Mieszanie alkoholu z lekami może być niebezpieczne bez względu na to, czy przyjmujesz leki ogólnodostępne czy te przepisane przez lekarza.

Szczególnie ostrożne powinny być osoby starsze, których ogólny stan zdrowia jest słabszy. Ich organizmy są wyjątkowo wrażliwe na działanie niebezpiecznych mieszanek. Spożywanie alkoholu podczas przyjmowania leków może wzmocnić ich działanie lub pogłębić skutki uboczne. Przykładowo łączenie alkoholu z aspiryną zwiększa ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka. Trunki powodują, że działanie środków nasennych i uspokajających jest mocniejsze, co może być przyczyną śpiączki, a nawet śmierci. W innych przypadkach alkohol może zmniejszyć skuteczność leku. W efekcie nasz organizm będzie się zachowywał tak, jakby w ogóle nie otrzymał dawki leku. Na przykład alkohol może zakłócić skuteczność leków antyretrowirusowych, stosowanych w leczeniu HIV/AIDS, zaś łączenie go z lekami na cukrzycę może zaburzać ich prawidłowe działanie. W efekcie wywołuje to niestabilność poziomu cukru we krwi niezwykle niebezpieczną dla diabetyków.

źródło: talkingalcohol.com

ek, szo

 

Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła