Nowy sklep

już ON-LINE

Jak mrozić grzyby?

Zamrożone grzyby
Źródło:123RF

Autor

Agnieszka Tomczyk

Mrożenie grzybów to jedna z najlepszych i najprostszych metod przechowywania tych wyjątkowych skarbów lasu. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach.
 

Grzyby mrożone w odpowiedni sposób mogą cieszyć kubki smakowe jeszcze przez długi czas – nawet po 6-8 miesiącach po sezonie grzybowym w lasach. Właśnie tyle czasu można przechowywać grzyby w zamrażarce. Jednak trzeba pamiętać, że – tak jak w przypadku innych mrożonek – nie wolno ich rozmrażać i ponownie zamrażać. Ale od czego w ogóle zacząć mrożenie grzybów?

Odżywianie

Mrożenie grzybów – w całości czy pokrojone?

W przypadku obróbki grzybów bardzo ważny jest czas od momentu przyniesienia ich z lasu, do włożenia ich do garnka, na patelnię lub do zamrażarki. Niestety, nawet jeśli po długim grzybobraniu, organizm domaga się drzemki lub sesji na kanapie, warto od razu zabrać się za przegląd i czyszczenie grzybów. Im mniej czasu spędzą w koszu lub na kuchennym blacie, tym lepiej. 

Grzyby najpierw należy sprawdzić, czy nie są robaczywe, a następnie delikatnie oczyścić z ziemi, igieł i innych leśnych śladów. Oczywiście trzeba zrobić również dokładną selekcję i sprawdzić, czy wszystkie okazy przyniesione z lasu to grzyby jadalne.

Mniejsze grzyby, takie jak podgrzybki, prawdziwki, rydze czy kurki można mrozić w całości, większe – np. maślaki czy borowiki warto przed mrożeniem podzielić na mniejsze części– np. kapelusze w długie plastry, które potem efektownie wyglądają w sosach czy zupach. 

Obgotowywać przed mrożeniem czy nie?

Szkół na temat termicznej obróbki przed mrożeniem grzybów jest wiele. Są tacy, którzy mrożą grzyby surowe, wskazując, że nie tracą one swoich właściwości smakowych po rozmrożeniu, a jest to duża oszczędność czasu, zwłaszcza po wyczerpującym grzybobraniu. 

Są też tacy, którzy obgotowują tylko niektóre gatunki. Podział wygląda następująco:

  • grzyby twarde,takie jak borowiki i podgrzybki – 15 minut
  • grzyby miękkie:maślaki, rydze, kurki – do 10 minut

Po tym czasie grzyby raczej nie będą tak miękkie, jak np. w sosie czy zupie, ale też nie o to chodzi – jeśli będą gotowane za długo, stracą jędrność i smak, a po rozmrożeniu mogą stać się małoapetyczną breją. 

Jest też metoda obsmażania grzybów na maśle klarowanym przed mrożeniem. Dlaczego akurat klarowanym? Ma ono bardzo długi termin do spożycia, nie jełczeje i ma wiele innych cennych właściwości. Obsmażyć warto kurki i rydze, dzięki czemu nie będą gorzkie po rozmrożeniu. 

Grzyby mrożone w torebkach

Są też różne szkoły na temat samego pakowania grzybów do mrożenia. Zwolennicy porządku segregują grzyby gatunkami, inni pakują do woreczków te grzyby, które i tak potem łączą się w daniach i mogą być mrożone wspólnie. 

Bardzo ważną zasadą jest, by grzyby włożyć do woreczków osuszone, a opakowanie szczelnie zamknąć i dodać kartkę lub skorzystać z torebek do mrożenia, które mają miejsce na notatki – wówczas należy napisać gatunek grzybów oraz datę ich mrożenia. 

Mrożonych grzybów nie trzech rozmrażać przed obróbką termiczną, można je od razu gotować, smażyć czy dusić. 

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: Gdzie najczęściej kupujesz produkty ekologiczne?

  Na targu

  W Internecie

  W supermarkecie

  W sklepie ze zdrową żywnością

  Od lokalnych dostawców

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA