Jak obrać pomarańczę?

Obieranie pomarańczy
źródło:123RF

Autor

Agnieszka Danowska

Pomarańcze obiera się łatwo i szybko, a sposobów jest co najmniej kilka. Warto też zadbać o to, by nie zniszczyć skórki – można z niej zrobić dodatek do deserów albo kreatywnie wykorzystać w domu! Pomarańcza, jak na królową zimowych owoców przystało, jest pyszna, zdrowa i zdecydowanie warto włączyć ją do codziennej diety.

Jak obierać pomarańczę?

Najpopularniejszym sposobem obierania pomarańczy jest odcięcie nożem spodu i wierzchołka oraz lekkie nacięcie skórki wzdłuż owocu– ważne, by nie naciąć go, bo wówczas wypłynie z niego lepki sok. Następnie rozdzielenie dłońmi skórki od pomarańczy.

Można również, po odcięciu górnej i dolnej części cytrusa, obrać resztę za pomocą noża w taki sposób, jak klasycznie obiera się jabłko– ta metoda ma swoich zwolenników, gdyż istnieje mniejsze ryzyko wypłynięcia soku z owocu podczas obierania. 

Inne, bardziej fikuśne metody można podejrzeć w serwisach video – np. delikatne nacinanie skórki, by zdjąć ją jednym ruchem i otrzymać finezyjną spiralkę.

Skórka pomarańczowa – nie tylko do deserów

Jednak pozbycie się skórki z pomarańczy wcale nie oznacza, że trzeba wyrzucić ją do śmieci. Zwłaszcza, że:

  • zawiera ponad 60 flawonoidów,
  • jest bogata w pektyny,
  • ma w sobie minerały i witaminy. 

Najpopularniejszym jej wykorzystaniem jest jej kandyzowanie, czyli najpierw ugotowanie, a następnie usmażenie w cukrze. Skórkę kandyzowaną dodaje się do ciast, kremów czy jako zwieńczenie deserów. Ale nie jest to jedyne jej wykorzystanie!

Skórka pomarańczowa ma odczyn zasadowy, więc może być dodawana do herbat i innych napojów osób skarżących się na zgagę. Ponieważ ma sporo błonnika, jest polecana przy kłopotach trawiennych i wrażliwości żołądka

Odżywianie

Skórka pomarańczowa – czemu jej nie wyrzucać?

Jakby tego było mało, skórka pomarańczowa ma 10 razy więcej witaminy C niż sok z tegoż owocu.Dlatego przy infekcjach wirusowych, takich jak grypa czy przeziębienie, warto sięgać po napary z dodatkiem plasterków pomarańczy nieobranych ze skórki. Z tego samego powodu, może stanowić bazę maseczki do twarzy – witamina C pomaga redukować przebarwienia, a także tonizuje skórę. 

Na skórkę pomarańczową życzliwym okiem spoglądają też stomatolodzy. Okazuje się, że żucie jej nie tylko blokuje powstawanie kamienia, ale także korzystnie wpływa na wrażliwe dziąsła

Czytaj:

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: Przy wyborze suplementów diety sprawdzam:

  Skład

  Markę produktu

  Opinie o produkcie 

  Cenę 

  Czas na jaki wystarczy opakowanie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA