Reklama
Jak obierać pomarańczę?
Najpopularniejszym sposobem obierania pomarańczy jest odcięcie nożem spodu i wierzchołka oraz lekkie nacięcie skórki wzdłuż owocu– ważne, by nie naciąć go, bo wówczas wypłynie z niego lepki sok. Następnie rozdzielenie dłońmi skórki od pomarańczy.
Można również, po odcięciu górnej i dolnej części cytrusa, obrać resztę za pomocą noża w taki sposób, jak klasycznie obiera się jabłko– ta metoda ma swoich zwolenników, gdyż istnieje mniejsze ryzyko wypłynięcia soku z owocu podczas obierania.
Inne, bardziej fikuśne metody można podejrzeć w serwisach video – np. delikatne nacinanie skórki, by zdjąć ją jednym ruchem i otrzymać finezyjną spiralkę.
Skórka pomarańczowa – nie tylko do deserów
Jednak pozbycie się skórki z pomarańczy wcale nie oznacza, że trzeba wyrzucić ją do śmieci. Zwłaszcza, że:
- zawiera ponad 60 flawonoidów,
- jest bogata w pektyny,
- ma w sobie minerały i witaminy.
Najpopularniejszym jej wykorzystaniem jest jej kandyzowanie, czyli najpierw ugotowanie, a następnie usmażenie w cukrze. Skórkę kandyzowaną dodaje się do ciast, kremów czy jako zwieńczenie deserów. Ale nie jest to jedyne jej wykorzystanie!
Skórka pomarańczowa ma odczyn zasadowy, więc może być dodawana do herbat i innych napojów osób skarżących się na zgagę. Ponieważ ma sporo błonnika, jest polecana przy kłopotach trawiennych i wrażliwości żołądka.
Reklama
Skórka pomarańczowa – czemu jej nie wyrzucać?
Jakby tego było mało, skórka pomarańczowa ma 10 razy więcej witaminy C niż sok z tegoż owocu.Dlatego przy infekcjach wirusowych, takich jak grypa czy przeziębienie, warto sięgać po napary z dodatkiem plasterków pomarańczy nieobranych ze skórki. Z tego samego powodu, może stanowić bazę maseczki do twarzy – witamina C pomaga redukować przebarwienia, a także tonizuje skórę.
Na skórkę pomarańczową życzliwym okiem spoglądają też stomatolodzy. Okazuje się, że żucie jej nie tylko blokuje powstawanie kamienia, ale także korzystnie wpływa na wrażliwe dziąsła.