Nowy sklep

już ON-LINE

Jak pić zieloną kawę i jakie ma działanie?

Zielona kawa bije rekordy popularności jako specyfik, który ma nam pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Jak pić zieloną kawę, aby przyniosła ona pożądane przez nas rezultaty? Sprawdźmy, jak ją przyrządzać i jakie ma ona działanie.
zielona kawa

Artykuł sponsorowany

Spis treści

Artykuł zewnętrzny

Czym wyróżnia się zielona kawa?

Każdy z nas ma swój ulubiony napój, który może pić niezależnie od dnia i godziny. Najlepiej najczęściej jak się da. Jednak to właśnie kawa jest tym, który cenimy sobie najbardziej i z radością rozsmakowujemy się w jej nutach. Niezależnie od tego, gdzie na mieszkamy na świecie, i jakie są nasze zwyczaje żywieniowe, kawa jest napojem, który najchętniej pijamy o poranku.

Kawę możemy spotkać również w wielu formach. Najpopularniejszą z nich jest oczywiście kawa czarna, ale znajdziemy również kawę brązową i zieloną. W zależności od tego, na jaki rodzaj kawy się zdecydujemy, możemy oczekiwać odmiennych sensacji smakowych, jak i efektów, jakie napój będzie miał na nasz organizm.

Dla przykładu kawa czarna ułatwia nam skupić się na codziennych zadaniach, przyspieszyć metabolizm, a nawet obniżyć ryzyko cukrzycy, otyłości, czy chorób układu krążenia. Kawa zielona - wg badań - wpływa na poprawę ogólnej kondycji naszego organizmu poprzez obecność antyoksydantów, i - co bardzo dla nas ważne - pozwala nam pozbyć się dodatkowych kilogramów szybciej niż kawa czarna.

Jak to działa?

Głównym składnikiem aktywnym zielonej kawy jest kwas chlorogenowy. Jest on obecny jedynie w ziarnach kawy zielonej. Nie znajdziemy go powszechnie w kawie czarnej. Proces palenia rozkłada kwas chlorogenowy, a to właśnie ta substancja jest odpowiedzialna za odchudzające działanie zielonej kawy.

To nie jedyny efekt, jaki ten związek chemiczny wywiera na nasz organizm. Pomaga również usuwać depozyty tłuszczowe znajdujące się w naszym ciele. Regularne spożywanie kawy zielonej pomaga kontrolować działanie leptyny - hormonu, który jest odpowiedzialny za uczucie łaknienia. Kwas chlorogenowy jest również silnym przeciwutleniaczem - zapobiega procesom przedwczesnego starzenia się komórek, niweluje stany zapalne i dba o dobrą kondycję naszego organizmu.

Jak widać, działanie kwasu chlorogenowego jest wielokierunkowe, co sprawia, że kawa zielona ma lepsze właściwości odchudzające od innych rodzajów kaw.

Warto jednak wspomnieć, że zielona kawa ma na tyle specyficzny smak, że nie każdy będzie chciał ją pić. Jak przeczytamy na http://opinieozielonejkawie.pl/, na rynku powszechnie dostępne są także tabletki zielonej kawy, po które najczęściej sięgają osoby, których głównym celem stosowania zielonej kawy jest odchudzanie. Odpowiednio duże stężenie kwasu chlorogenowego w kapsułce, częściej zachowywana regularność dzięki łatwości przyjmowania to atuty najczęściej wymieniane przez osoby na diecie. Smakoszom natomiast przydadzą się poniższe porady.

Reklama

Jak pić zieloną kawę i jak ją przygotować?

Napój możemy przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od tego, jakim rodzajem ziaren dysponujemy (pełne ziarna, mielone, ekstrakt).

1. Jeśli przygotowujemy kawę z pełnych ziaren

Do przygotowania kawy będziemy potrzebować niczego więcej, jak ziaren i oczywiście wody. Na początku oczyszczamy ziarna pod bieżącą wodą, aby usunąć z nich kurz i ewentualne drobne odpady. Następnie należy je zamoczyć w wodzie - takiej jej ilości, która umożliwi nam wykonanie naparu do spożycia - i zagotować je. Ziarna gotujemy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy palnik i pozostawiamy ziarna w wodzie na około 10-15 minut. Na końcu przelewamy powstały napar przy pomocy sitka, czy filtra bezpośrednio do kubka, co pozwoli nam oddzielić ziarna od płynu.

2. Jeśli przygotowujemy kawę z ziaren mielonych

Jeśli chcemy przygotować kawę z ziaren mielonych, dodatkowo do jej wykonania będziemy potrzebować młynka. Oczywiście przed zmieleniem ziaren powinniśmy je opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć je. Gdy nie posiadamy młynka lub nie chcemy tracić czasu na mielenie ziaren, możemy kupić je już zmielone w sklepie. Zmielone ziarna dodajemy do gotującej się wody i mieszamy przez około 10 minut. Ziarna możemy ponownie wykorzystać. Miksturę pozostawiamy na około 10-15 minut. Podobnie, jak poprzednio, napój przelewamy do kubka przy pomocy filtra, aby pozbyć się zmielonych ziaren.

 3. Jeśli przygotowujemy kawę z proszku

Do przygotowania napoju z kawą zieloną potrzebne będzie nam w tym przypadku tylko proszek lub ekstrakt z zieloną kawą. Możemy przygotować z niej napój na bazie wody, bądź dodać do smoothie lub owsianki.

Jak widać, przygotowanie zielonej kawy jest całkiem proste i z pewnością warto jej spróbować, przekonać się, czy zasmakuje także nam i cieszyć się korzyściami, jakie może dać jej regularne spożywanie.

Reklama

Oceń artykuł

(liczba ocen 16)