Reklama
Dlaczego śniadanie jest tak ważne?
Dziecko powinno jeść co trzy, cztery godziny. Czas na drugi posiłek w ciągu dnia przypada więc na pobyt w szkole. By nie odpuścić do zmęczenia i spadku koncentracji u dziecka, należy zadbać o to, by otrzymało wartościowe, drugie śniadanie.
Reklama
Często popełniane błędy
Z roku na rok rośnie liczba dzieci z otyłością. Dlatego nie pozwólmy, by nasza pociecha stołowała się w szkolnym sklepiku lub kupowała przetworzone produkty w drodze do szkoły. Do często popełnianych grzechów żywieniowych należy spożywanie takich produktów jak:
- batoniki i wafelki – zawierają mnóstwo kalorii oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, które podwyższają cholesterol.
- ciastka – produkty te pełne są cukru, które co prawda dodają energii, ale na krótko, potęgując po pewnym czasie apetyt na kolejne słodycze.
- serki homogenizowane – zawierają mnóstwo cukru oraz tłuszczów mlecznych, które nie ulegają trawieniu, lecz trafiają prosto do naczyń krwionośnych.
- drożdżówki – produkty z mąki pszennej, najczęściej robione ze słodkimi dodatkami, podnoszą poziom cukru we krwi, nie dając młodemu organizmowi w zasadzie żadnych wartości odżywczych.
- napoje gazowane – zawierają cukier, sztuczne barwniki, fosforany oraz kofeinę, która ma negatywny wpływ na młody organizm, szybko uzależniając.
Reklama
Jak powinno wyglądać drugie śniadanie?
To, jak skomponować drugie śniadanie dla dziecka, uzależnione jest od jego wieku oraz płci. Więcej kalorii powinno zawierać śniadanie chłopca w wieku gimnazjalnym, niż dziewczynki w szkole podstawowej. Zmiany należy wprowadzać stopniowo, by zachęcić dziecko do nowej formy drugiego śniadania.
Reklama
Zdrowe kanapki
Przede wszystkim należy zadbać o to, by drugie śniadanie składało się z białka oraz węglowodanów. Stąd też najlepiej przyrządzić dla dziecka kanapkę złożoną z:
- pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa
- plasterka chudej szynki, sera, jajka, kawałków gotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka, kawałka wędzonej ryby
- warzywnego dodatku – papryki, sałaty, rzodkiewki, oliwek w kanapce lub pomidora i ogórka jako przekąski (kanapki mogą nimi przesiąknąć)
- owoców – pożywnego banana bądź soczystego jabłka.
Kanapki powinny znajdować się w specjalnym pojemniku, by nie rozpadły się w drodze do szkoły. Nie powinny być też zbyt grube i duże, by nie rozpadały się w trakcie jedzenia. Do tego butelka wody niegazowanej, soku bez dodatku cukru lub kefiru – i zdrowe drugie śniadanie gotowe.
Reklama
Tortilla zamiast kanapki
By zachęcić dziecko do zjedzenia drugiego śniadania, można przyrządzić mu coś innego niż kanapka. Alternatywą dla pieczywa są naleśniki smażone bez tłuszczu lub popularne tortille – placki z mąki kukurydzianej lub pszennej.
Do naleśnika można włożyć różne składniki, a zatem chude mięso, wędzoną rybę oraz warzywa. Opcja na słodko również wchodzi w grę – wybierz świeże owoce, samodzielnie przyrządzony twaróg z dodatkiem owoców lub dżem z niską zawartością cukru. Zwinięte w ciasne rulonik będą wygodne, zdrowe oraz atrakcyjne jako drugie śniadanie.
Reklama
Śniadanie na słodko
Warto urozmaicać szkolne śniadanie, by dziecko szybko nie zniechęciło się do jedzenia. Dlatego co jakiś czas warto upiec dziecku ciasto lub ciasteczka domowej roboty. Oczywiście należy zadbać, by pełne było wartościowych składników i zawierały mniej cukru.
Przyrządzając ciastka, zadbajmy, by zawierały orzechy lub suszone owoce. Najlepsze będą w takim przypadku ciasteczka owsiane. Z ciast warto przygotować mało słodkie ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców, a także pożywne ciasto warzywne – dyniowe lub marchewkowe.
Reklama
Japońskie bento
Bardzo modne stało się przygotowywanie posiłków na bazie ryżu, chudego mięsa lub ryby oraz gotowanych warzyw. Pochodzące z Japonii bento może przybrać wiele różnorodnych wariacji żywieniowych. Walorem jest opakowanie – plastikowy pojemnik posiada kilka przegródek, co pozwala na zróżnicowanie przygotowywanego dania.
Bento to przede wszystkim danie obiadowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by metodę tę wykorzystać do przyrządzenia drugiego, zdrowego śniadania. Może zawierać kanapkę z mięsem lub rybą, kilka pomidorków koktajlowych, garść orzechów włoskich, pokrojony w cząstki owoc, a nawet sałatkę z warzyw lub brązowego ryżu.