Jak sobie radzić naturalnie z zaparciami

Starszy niż rok
Zaparcia to wyjątkowo uciążliwa dolegliwość. Może przypominać objawy choroby układu pokarmowego i charakteryzować się wzdęciami, bólami brzucha i ogólnym poczuciem dyskomfortu. Długotrwałe zaparcia mogą prowadzić do powikłań układu trawiennego, dlatego tak istotne jest aby kontrolować pracę naszych jelit.
 

Prawidłowy cykl wypróżniania to od 3 razy dziennie do 3 razy w tygodniu - o zaparciach możemy więc mówić, jeśli nie wypróżniamy się przez co najmniej 4 kolejne dni.

Przyczyny zaparć

Najczęściej zaparcia spowodowane są złą dietą, nieregularnym i niezdrowym jedzeniem. Jemy zbyt tłusto, za słodko i nieregularnie. W diecie brakuje pokarmów, które wspomagają pracę jelit. Jeśli do tego dołożymy codzienny stres, brak czasu na ruch oraz nieregularny tryb życia – zaparcia to gwarantowany skutek uboczny takiego postępowania. Niekiedy do zaparć może prowadzić długotrwałe przyjmowanie wybranych grup leków, takich jak środki nasenne czy przeciwbólowe a nawet środki przeczyszczające. U kobiet wpływ na wypróżnianie może mieć ciąża, okres menstruacyjny czy menopauza.

Zobacz też: Zaparcia u dzieci

Poradź sobie naturalnie

Zanim zaczniesz przyjmować leki mające na celu uregulowanie wypróżnień, spróbuj poradzić sobie z nimi w sposób naturalny. Stosując się do naszych wskazówek, powinieneś pozbyć się uciążliwego problemy w przeciągu kilku tygodni.

1. Postaw na ruch. Uprawianie sportu co najmniej 2 razy w tygodniu przez 1-2 godziny w naturalny sposób przyspieszy twój metabolizm.

2. Zwracaj uwagę na to co jesz – w twojej diecie powinno znaleźć się dużo warzyw zarówno surowych jak i gotowanych oraz produkty zawierające węglowodany złożone, takie jak otręby, brązowy ryż, mąka razowa.

3. Włącz do diety owoce, szczególnie suszone. Na podwieczorek zamiast ciastka czy czekolady przygotuj sobie śliwkowy mus: namoczone suszone śliwki pokrój w małe kawałki i wymieszaj z jedną łyżką otrąb oraz kubeczkiem jogurtu naturalnego.

4. Dzień zacznij od szklanki ciepłej wody z cytryną oraz od pożywnego śniadania, np. owsianki gotowanej na wodzie z dodatkiem banana, orzechów, cynamonu i łyżeczki miodu.

5. Kontroluj ilość płynów jaką wypijasz w ciągu dnia: prawidłowa to co najmniej 2 litry w ciągu dnia w postaci wody mineralnej, herbaty zielonej, naturalnych soków owocowych. Do dziennego bilansu nie możesz zaliczyć kawy, czarnej herbaty i słodkich napojów.

6. Jeden z posiłków w ciągu dnia zastąp naszą specjalną błonnikową miksturą: wymieszaj po 1 łyżce: ulubionego musli, uprażonych na suchej patelni pestek dyni, siemienia lnianego, słonecznika, sezamu oraz wiórków kokosowych. Dodaj 1 łyżeczkę cynamonu i połącz z 3 łyżkami jogurtu greckiego. Możesz dorzucić kilka owoców, w sezonie letnim mogą to być truskawki, maliny lub czerwona porzeczka, zimą owoce suszone: morele, daktyle czy figi.

7. Raz na dwa tygodnie zafunduj sobie dzień płynny – spożywaj w ciągu dnia wszystkie posiłki w postaci płynnej: zupy, koktajle warzywne i owocowe.

Zobacz: Nadwrażliwe jelito - bóle brzucha, zaparcia, biegunki

Na przykład:

Śniadanie: smothie z kefiru z dodatkiem banana, truskawek i nasion goi.
Drugie śniadanie: zmiksowany jogurt naturalny z dodatkiem owoców sezonowych.
Obiad: Zupa krem z białych warzyw: seler, pietruszka, kawałek kalafiora, por – biała część, ziemniak. Warzywa ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zmiksować na krem, jeśli jest za gęsty rozcieńczyć wodą. Podawać bez grzanek!
Podwieczorek: Koktajl warzywny, np. ze szpinaku, zielonej pietruszki i soku z cytryny. Można dosłodzić łyżeczką miodu naturalnego.
Kolacja: zupa krem z zielonych warzyw: brokuł, zielona fasolka szparagowa, cukinia.

Czytaj też: Gazy, bąki, wiatry – wszystko, co chcesz o nich wiedzieć, a wstydzisz się zapytać

Zobacz: Złogi w jelitach – jak oczyszczać jelita ze złogów kałowych

Oceń artykuł

(liczba ocen 19)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA