
Spis treści
Na te pokarmy lepiej uważać
Przyczyn zgagi może być wiele. Wśród nich warto wspomnieć o ciąży, nadmiernym wydzielaniu kwasu żołądkowego, stosowaniu niektórych leków, a także nieprawidłowej diecie. To ta ostatnia ma największy wpływ na jej występowanie u zdrowych ludzi. Trzeba bowiem być świadomym, że żywność bezpośrednio wpływa zarówno na receptory nerwów czuciowych, jak i na napięcie zwieraczy przełyku. Szczególnie trzeba uważać na:
- potrawy kwaśne, które charakteryzują się silnym ładunkiem osmotycznym i działaniem ściągającym, gdyż stymulują zmienioną zapalnie błonę śluzową, co w efekcie daje uczucie bólu i pieczenia;
- wyroby czekoladowe i produkty o dużej zawartości tłuszczu, które uaktywniają odruchy nerwowe i wydzielanie hormonów żołądkowo-jelitowych, przez co zmniejszają napięcie dolnego zwieracza przełyku;
- kawę, która pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, co przy zmniejszeniu napięcia dolnego zwieracza przełyku, sprawia, że jest on zwrotnie zarzucany do przełyku.
Dieta lekkostrawna
W dietoterapii zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów i produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiednie rozłożenie dziennej racji pokarmowej na 5-6 małych porcji, co zapobiegnie nadmiernemu obciążeniu żołądka. Ostatni posiłek natomiast należy spożyć na kilka godzin przed snem, aby żołądek zdążył się przynajmniej częściowo się opróżnić.
W razie wystąpienia pierwszych objawów zgagi ratunku należy szukać w mechanicznym oczyszczeniu przełyku. Można w tym celu wypić szklankę wody albo mleka. Mleko ma tę przewagę nad wodą, że ze względu na swoje działanie zasadotwórcze neutralizuje kwas żołądkowy.
Osoby, które cierpią na zgagę, powinny z większą uwagą przyglądać się temu, co jedzą, by wiedzieć, jakie pokarmy nasilają u nich nieprzyjemne dolegliwości. Z diety powinny wykluczyć wspomniane już wcześniej: tłuszcze (tłuste wędliny, mięsa, sery), kawę i czekoladę, a także soki pomarańczowy i pomidorowy, które stymulują receptory przełykowe, miętę pieprzową obniżającą ciśnienie dolnego zwieracza przełyku oraz alkohol, którego działanie łączy w sobie zarówno stymulację receptorów przełyku, jak i obniżenie ciśnienia dolnego zwieracza przełyku oraz upośledzenie motoryki żołądka. Ponadto przeciwwskazane są świeże pieczywo oraz warzywa kapustne, cebula, czosnek, por i papryka.
Bez obaw natomiast można spożywać jasny czerstwy chleb, ziemniaki, marchew, buraki, kalafior, szpinak, owoce bez skórki i pestek, mleko, jogurty, kefiry, chude mięsa, niegazowaną wodę mineralną i herbaty ziołowe (ale nie miętowe!). Polecaną metodą obróbki jest gotowanie, ewentualnie pieczenie w folii, i doprawianie łagodnymi przyprawami.
A jeśli to coś poważniejszego…
Nie można zapominać o tym, że zgaga jest czasem objawem większych problemów zdrowotnych. Jeśli mimo stosowania się do zaleceń dietetycznych, jej objawy nie ustępują, należy zwrócić się o pomoc do lekarza. Jej występowanie może sugerować przepuklinę rozworu przełykowego, zaburzenia metaboliczne czy różnorakie zwężenia w pasażu treści pokarmowej (odźwiernika, dwunastnicy itp.). Warto mieć ją na uwadze!
Oceń artykuł
(liczba ocen 19)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!