Jak wspierać odporność przy cukrzycy?

Cukrzyca obniża sprawność układu odpornościowego, zwiększając ryzyko nawracających infekcji wirusowych i bakteryjnych. Jak wzmocnić układ immunologiczny przy cukrzycy? Dlaczego warto stosować witaminę B12?
Kobieta z cukrzycą

Artykuł sponsorowany

Źródło: 123RF

Spis treści

Spadek odporności w cukrzycy

Spadek odporności w cukrzycy jest jedną z typowych konsekwencji tej przewlekłej choroby metabolicznej. Hiperglikemia wydatnie obniża skuteczność działania układu immunologicznego, a w konsekwencji:

  • zwiększa podatność pacjenta na zakażenie;
  • powoduje ryzyko cięższego przebiegu chorób wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych;
  • wydłuża przebieg infekcji i zwiększa prawdopodobieństwo częstych ich nawrotów.

Z czego wynika obniżona odporność w cukrzycy typu 2?

Obniżona odporność w cukrzycy typu 2 to efekt przede wszystkim nieprawidłowego metabolizmu glukozy oraz niedoboru insuliny, do czego dochodzi na skutek osłabienia wrażliwości organizmu na jej działanie.

Konsekwencją deficytu insuliny jest upośledzenie glikolizy, a więc przemiany jednej cząsteczki glukozy w dwie, do której dochodzi w komórkach odpornościowych organizmu – leukocytach. Powoduje to spadek ilości energii, która jest niezbędna w procesie tzw. fagocytozy, będącej kluczowym mechanizmem obronnym człowieka. Pod pojęciem tym rozumiemy zdolność do wychwytywania różnego rodzaju wirusów, grzybów, bakterii i pierwotniaków przez wyspecjalizowane komórki, nazywane fagocytami.

Dodatkowo obniżona odporność w cukrzycy jest konsekwencją licznych niedoborów witamin i składników mineralnych, w tym witaminy B12, odpowiedzialnej za prawidłowe działanie układów immunologicznego, sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.

Reklama

Jak wzmocnić układ immunologiczny przy cukrzycy?

Jak wzmocnić układ immunologiczny przy cukrzycy? Przede wszystkim stosując odpowiednią dietę. Nie powinno w niej zabraknąć ryb i owoców morza. Dodatkowo należy uwzględnić w niej dużą ilość owoców i warzyw, które są źródłem witamin i minerałów, niezbędnych do utrzymania odporności. Warto spożywać czosnek i cebulę, które są naturalnymi antybiotykami.

Dietę i aktywność fizyczną można uzupełniać poprzez właściwą suplementację. W tym aspekcie warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Jednak kluczowa dla diabetyków jest kobalamina, czyli witamina B12.

Na jej niedobór witaminy B12 w sposób szczególny narażone są osoby chorujące na cukrzycę, nie tylko z powodu samej choroby, ale też skutków ubocznych działania leków wykorzystywanych w terapii. Lekiem pierwszego wyboru przy niepowikłanej cukrzycy typu 2 jest metformina. To skuteczny preparat, jednak często powoduje niedobór witaminy B12, który może prowadzić do groźnych dla życia konsekwencji takich jak neuropatie oraz do wysokiego poziomu homocysteiny (który zależny jest od niskiego poziomu witaminy B12) prowadzący  zawałów serca do udarów mózgu.

Należy pamiętać, że ze względu na obniżoną zdolność do wchłaniania tej substancji z przewodu pokarmowego, zagrożenie niedoborem witaminy B12 dodatkowo wzrasta u osób, które skończyły 50 lat, a to one właśnie one dominują wśród pacjentów z zaawansowaną cukrzycą. W takiej sytuacji należy zrobić wszystko, by zadbać o uzupełnienie poziomu kobalaminy i zwiększenie własnej odporności.

Ponadto niezwykle ważna jest rezygnacja z alkoholu i palenia papierosów, które również osłabiają organizm, wpływając na jego odporność.

Reklama

Suplementacja witaminy B12

Rozwiązaniem dla cukrzyków jest Ballamin, czyli witamina B12 w sprayu doustnym-  preparat, który zawiera jedną z najbardziej stabilnych i trwałych postaci tej substancji, odporną na działanie światła i temperatury, czyli cyjanokobalaminę. Niezależnie od formy spożytej formy witaminy B12, musi ona zostać przekształcona w jedną z dwóch form aktywnych kobalaminy: metylokobalaminę lub adenozylokobalaminę.

Wygodny w użyciu, przeznaczony do stosowania doustnego, aerozol z witaminą B12 Ballamin aplikowany jest pod język za pomocą precyzyjnego dozownika. Produkt ten:

  • zwiększa odporność – szczególnie u osób chorych na cukrzycę, starszych oraz nie jedzących mięsa i produktów odzwierzęcych;
  • pomaga utrzymać właściwy metabolizm energetyczny oraz metabolizm homocysteiny, której zbyt wysoki poziom, tak często spotykany u cukrzyków, prowadzić może do zawałów, udarów i innych powikłań cukrzycowych;
  • wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego;
  • zapobiega niedokrwistości, oddziałując na produkcję czerwonych krwinek;
  • poprawia samopoczucie, redukuje stany depresyjne i lękowe;
  • zmniejsza uczucie zmęczenia, znosi uczucie apatii.

Co ważne, witamina B12 dla cukrzyków jest bezpieczna. Zazwyczaj ewentualny nadmiar witaminy B12 jest wydalany z moczem i z potem przez samoregulujący się organizm. Dodatkowo Ballamin nie zawiera cukru, więc może być bez obaw stosowany przez diabetyków.  

Bibliografia

  • Małgorzata Szelachowska, Barbara Szepietowska, Zaburzenia immunologiczne w cukrzycy, Diabetologia Praktyczna 2004, tom 5, 6
  • Alicja Kośmider, Katarzyna Czaczyk, Witamina B12, budowa, biosynteza, funkcje i metody oznaczania, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 5 (72)
  • Aleksandra Kapała, Czas jesiennych infekcji, http://diabetologiaonline.pl
  • http://ballamin.pl

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: Czy ktoś z Twoich bliskich jest lub był zarażony koronawirusem?

  Tak, bliska mi osoba jest/była zakażona koronawirusem

  Nie, nikt z moich bliskich nie jest/był zakażony koronawirusem

  Nie wiem, czy ktoś z moich bliskich jest/był zakażony koronawirusem

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!