Jak żywić się zimą? Porady dietetyka

Starszy niż rok
Za oknem coraz zimniej, dni coraz krótsze, spada nasz nastrój, a sezon przeziębień w pełni. Jak nie dać się zimowej aurze? Dietą! Zimą MUSIMY jeść inaczej niż latem. Zamiast lekkich sałatek i świeżych owoców potrzebujemy czegoś co nas rozgrzeje, nasyci i podniesie naszą odporność. Na co postawić?

1. Więcej rozgrzewających pokarmów

Przed wyjściem do pracy zjedz ciepłą owsiankę, w ciągu dnia postaw na gorącą zupę warzywną. Przyrządź rozgrzewający gulasz warzywny, dodaj do niego kaszę. Do każdej potrawy dosyp szczyptę rozgrzewających przypraw: cynamon, imbir, pieprz kajeński, chilli, goździki, kardamon czy anyż to świetni sprzymierzeńcy zimowego jadłospisu. W żadnym innym okresie w roku jedzenie ciepłego posiłku nie jest aż tak istotne jak właśnie zimą. To konieczność - pamiętajmy o tym.

2. Więcej gotowanego, mniej surowego

Tak, tak - mimo, że surowe warzywa są zazwyczaj bardziej wartościowe, zimą powinniśmy postawić na produkty gotowane, czy pieczone. Rozgrzeją wychłodzony organizm, zadbają o żołądek.

Zobacz także: Mięso białe i czerwone. Które z nich jest zdrowsze?

3. Czym chata bogata, czyli dużo warzyw korzeniowych, fasolki, strączkowych

Ziemniaki, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, buraki, cebula - nie przez przypadek rosną w naszym kraju i nie przez przypadek dobrze przechowują się przez zimę. Matka natura wiedziała jak nas urządzić, żeby dostarczyć organizmowi w każdej porze roku dokładnie tego, czego najbardziej potrzebuje.

4. Mrożonki i kiszonki

Zimą ciężko o wartościowe warzywa. Mimo że sklepy wypełnione są pomidorami, ogórkami i sałatami, są one nafaszerowane substancjami chemicznymi, które zapewniają im JEDYNIE apetyczny wygląd. Jak sobie z tym radzić? Postawmy na mrożonki (taka konserwacja żywności powoduje najmniej strat witamin) i kiszonki (dostarczą nam one dodatkowo bakterii probiotycznych zwiększających odporność organizmu).

5. Jedzenie podnoszące odporność

Gdziekolwiek to możliwe - dodaj czosnek i cebulę. To naturalne antybiotyki i wspomagacze odporności.
Jedz też produkty bogate w witaminę C (kiszoną kapustę, żurawinę, cytrusy, kiwi, brukselkę, truskawki, itp.) i cynk (orzechy, pestki dyni i słonecznika).

6. Zdrowe bakterie

Tzw. bakterie probiotyczne to nasi sprzymierzeńcy w walce o zdrowie. Zasiedlają jelita i pomagają zwalczać wirusy i szkodliwe patogeny. Nie bez powodu mówi się, że generalny stan zdrowia i odporność organizmu mają swój początek w jelitacz. Włącz więc naturalne probiotyki do swojej diety - jedz kiszonki, jogurty, pij kefir.

7. Ciepłe napoje

W ciągu dnia pij dużo ziołowych herbat. Dzień zacznij od szklanki przegotowanej, letniej wody z sokiem z cytryny i miodem. Nawodni, rozgrzeje, pobudzi metabolizm, zaopatrzy w witaminę C i podniesie odporność.

8. Ryby

Ryby (a zwłaszcza tłuste ryby morskie, takie jak: śledź, makrela, łosoś, halibut) - zawierają sławetne kwasy omega-3, które oprócz tego, że wspomagają naszą odporność (któż nie słyszał powiedzenia "zdrów jak ryba!"?) polepszają też samopoczucie.

Zobacz też: Jakie ryby powinny znaleźć się na świątecznym stole?

A na koniec ZŁOTA RADA:

Rozpropagowana przez dr Gersona w jego terapii antyrakowej tzw. zupa Hipokratesa wzmacnia system immunologiczny i oczyszcza nerki. Warto wypróbować zwłaszcza w zimowe dni:

  • 1 duży por
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 mały korzeń selara
  • 1 mała pietruszka

Warzywa porządnie umyć i wyszorować. Pokroić w kostkę (nie obierać!), wrzucić do garnka, przykryć zimną wodą (filtrowaną lub wcześniej przegotowaną) i gotować na małym ogniu ok.2h. Przetrzeć lub zmiksować.

Smacznego!

Czytaj też: Warzywa i owoce, które powinieneś jeść w grudniu

 

Magdalena Olańska - dietetyk, diet coach, kognitywistka. Może pochwalić się szerokim i różnorodnym doświadczeniem zawodowym. Uczestniczyła w międzynarodowych projektach, m.in. na Uniwersytecie w Walencji, gdzie wraz z grupą naukowców z różnych krajów prowadziła badania dotyczące żywności funkcjonalnej. Uczestniczka konferencji, propagatorka zdrowego odżywiania. Brała udział w programach organizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki (m.in. "Mądre żywienie, zdrowe pokolenie" czy "1000 wizyt dla serca"). Obecnie zawodowo zajmuje się pomocą osobom z problemami żywieniowymi.

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA