Jakie właściwości mają pestki dyni?

Pestki dyni to doskonałe źródło cynku w diecie
Źródło:123RF

Autor

Olga Szymkowiak

Pestki dyni to doskonałe źródło cynku w diecie. Jakie właściwości posiadają pestki dyni i dlaczego warto je spożywać?

Właściwości pestek dyni

Pestki dyni to przekąska, która powinna znaleźć się w diecie zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Wszystko dlatego, że są one jednym z najlepszych źródeł cynku, minerału niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Często słyszy się o nim w kontekście dbania o włosy, skórę i paznokcie, jednak mało kto wie, że posiada on również wpływ na męski układ rozrodczy. Niedobory cynku 
u panów mogą doprowadzić do obniżenia stężenia testosteronu i zaburzeń płodności, dlatego tak ważne jest, by źródła cynku były obecne w męskim jadłospisie. 

Dzięki zawartości fitosteroli, pestki dyni obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, a co za tym idzie – zapobiegają rozwojowi zmian miażdżycowych. Zawierają one również kwasy tłuszczowe, powinny być zatem włączone do diety osób, które nie jedzą ryb i owoców morza.

Z czym jeść pestki dyni?

Pestki dyni nie powinny stanowić przekąski samej w sobie, ponieważ są kaloryczne – w 100 gramach zawierają ponad 400 kcal. 

Zdecydowanie lepiej spożywać je w formie dodatku do różnych potraw. Uprażonymi pestkami warto posypać zupę-krem, np. z białych warzyw. Świetnie wzbogacą one także smak niejednej sałatki. Pestki dyni można dodać również do domowego musli czy granoli, które następnie zjemy z jogurtem lub mlekiem.

Jak suszyć pestki dyni?

Pestki dyni można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym, bez trudu jednak ususzymy je samemu. Będą nadawać się do tego pestki ze wszystkich odmian dyni, oprócz hokkaido. Jak je przygotować?

  1. Dynię przekrawamy na pół i wyjmujemy z niej miąższ, po czym wybieramy z niego pestki.
  2. Pestki opłukujemy na sicie, pozbywamy się pozostałości miąższu, osuszamy ręcznikiem papierowym lub ściereczką i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  3. Piekarnik ustawiamy na temperaturę miedzy 50 a 90 stopni. Po jego nagrzaniu, wkładamy pestki na około godzinę. 
  4. Po wyłączeniu piecyka pozostawiamy je jeszcze wewnątrz do ostudzenia. Gdy będą już zupełnie zimne, przesypujemy je do słoika lub plastikowego pojemnika.

Czytaj:

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA