Reklama
Rzeżucha pełna witamin
Po tę osobliwą roślinę sięgamy najczęściej wczesną wiosną, by udekorować wielkanocny stół. Warto jednak jadać rzeżuchę nieco częściej, ponieważ jest bogatym źródłem witaminy C, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza jesienią i zimą. Posiada również mnóstwo magnezu, żelaza oraz cennego dla zdrowia jodu.
Wyhodowanie rzeżuchy jest bardzo proste. Wystarczy, że do niezbyt głębokiego naczynia włożysz watę i nawilżysz ją nieco wodą, a następnie rozsypiesz równomiernie nasionka rzeżuchy. Podlewaj ją codziennie lub spryskuj wodą. Będzie gotowa do zjedzenia po około tygodniu. Rzeżucha ma lekko pikantny smak i przyjemny zapach.
Reklama
Zdrowe kiełki
Często sięgamy po kiełki w sklepach, ale bardzo łatwo (i znacznie zdrowiej) jest wyhodować własne. Rodzajów kiełków jest całe mnóstwo – rzodkiewka, brokuły, soczewica, słonecznik… Każde z nich zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia wartości odżywczych, takich jak żelazo, magnez, potas, witamin z grupy B oraz witaminy C i E.
Nasiona na kiełki należy kupować w sklepach ze zdrową żywnością, by mieć pewność co do ich pochodzenia. Do hodowli kiełków w domowych warunkach używamy dużych słoików. Zamiast nakrętek stosuje się przywiązaną do słoików gazę, by nasiona mogły oddychać.
Zanim jednak nasiona trafią do słoików, moczymy je przez noc. Następnie wsypujemy nasiona do naczynia i zalewamy letnią wodą. Nasiona należy codziennie przepłukiwać i odsączać nadmiar wody, by nie spleśniały. Po kilku dniach zaczną kiełkować.
Reklama
Pietruszka – zielona królowa witamin
Pietruszka znana jest ze swego bogactwa w witaminę C, która jest niezbędna organizmowi w walce z infekcjami. Poza tym zawiera również w witaminę A, B1 oraz B2, a także żelazo, wapń i kwas foliowy. Polecana jest osobom, które cierpią na anemię, kobietom mającym problemy z obfitym miesiączkowaniem lub osobom z infekcjami dróg moczowych.
By cieszyć się wyhodowaną w domowych warunkach pietruszką, wystarczy sięgnąć po korzeń pietruszki, z której wyrastają cenne dla zdrowia liście. Sadzimy ją w żyznej ziemi. Pietruszka lubi chłodne i zacienione miejsca. Należy ją również często podlewać, by nie dopuścić do wyschnięcia gleby.
Reklama
Szczypior i minerały
Szczypior jest kolejnym, zdrowym dodatkiem, który można wyhodować z dojrzałej już rośliny, na przykład cebuli. Intensywny, ostry zapach oraz smak szczypiorku nadaje potrawom charakteru. Bogaty jest w witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, karoten, fosfor i wapń. Na dodatek szczypior obniża ciśnienie krwi.
Do wyhodowania szczypioru potrzebna jest cebula. Najlepsza będzie dymka, ale można sięgnąć również po inne odmiany. Najwygodniej jest wsadzić cebulę do doniczki z ziemią i regularnie podlewać. Po kilku dniach szczypior zacznie kiełkować. Do jedzenia nadają się również różowe kwiaty kwitnące na czubku.
Reklama
Jadalne papryczki chili
Zdrowotne właściwości papryczek chili bywają niedoceniane. Za ostry smak odpowiada kapsaicyna, która posiada właściwości przeciwbólowe i antyrakowe. Papryczka chili zadba o układ pokarmowy, krążenie, odporność organizmu. Dodatkowo rozgrzeje i złagodzi ból.
Nasiona można kupić lub pozyskać samemu z dojrzałych już warzyw. Przed zasadzeniem należy je moczyć przez 24 godziny. Następnie rozsypujemy nasiona na przygotowaną wcześniej ziemię uprawną. Najlepiej wybrać długi, wąski pojemnik. Potem wystarczy regularnie podlewać roślinki. Można również zakupić gotowe papryczki ozdobne, których owoce są jadalne.