Jeść czy nie jeść warzyw czyli co wiemy, a czego nie o EHEC i ZHM

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Groźna bakteria E. coli to przyczyna masowych zatruć pokarmowych w Niemczech. W Polsce do tej pory nie odnotowano podobnych przypadków zachorowania. Jednak ze względu na niewiadome źródło zatruć warto dowiedzieć się więcej o tym co może spowodować zakażenie bakterią EHEC.

Zakazić się bakteriami wytwarzającymi werotoksynę możemy przez spożycie zanieczyszczonej wody, surowych owoców i warzyw. Źródło infekcji może stanowić również mleko czy odchody zakażonych zwierząt, tzw. bezobjawowych nosicieli. Tym samym picie świeżego mleka, czy zjedzenie sera przygotowanego z takiego mleka może wywołać zatrucie pokarmowe. Do pierwszych objawów zakażenia należy ból brzucha, wymioty, krwiste biegunki. Wśród części osób zakażonych dochodzi do rozwoju zagrażającego życiu zespołu hemolityczno-mocznicowego.

Zespół hemolityczno-mocznicowy (ZHM, HUS – haemolytic uraemic syndrome)

Zespół ten został opisany przez Gassera, który w 1955 roku zwrócił uwagę na trzy główne dolegliwości:
• małopłytkowość,
• ostra niewydolność nerek,
• niedokrwistość hemolityczna.
Uważa się, że w wyniku kontaktu z werotoksyną bakteryjną wytwarzaną przez szczep E. coli, dochodzi do uszkodzenia komórek śródbłonka naczyń nerkowych. Tego typu uszkodzenie zaburza krążenie nerkowe, do którego przedostają się wielkie multimery czynnika von Willebranda. Czynnik ten następnie wiąże się z płytkami krwi i tworzy agregaty płytkowe. Takie agregaty wypełniają naczynia nerkowe, przez co utrudniają przepływ krwi do nerki. W rezultacie dochodzi do zawałów w obrębie kory nerek. Zmiany nie dotyczą wyłącznie nerek, w cięższych przypadkach występują także w mózgu.

Jak wspomniano wyżej chorobę charakteryzują trzy podstawowe objawy. W obrazie klinicznym dominuje niewydolność nerek wraz z nadciśnieniem tętniczym i gorączką. Objawy neurologiczne występują rzadko, w moczu stwierdza się obecność białka i krwinek czerwonych.

Chory zwykle jest hemodializowany. Przetacza mu się także preparaty krwinek czerwonych. Śmiertelność dochodzi do 25%, natomiast u około 50% przeżywających rozwija się przewlekła niewydolność nerek.

Przytoczone informacje o tym do czego może prowadzić zakażenie EHEC powinny służyć przede wszystkim profilaktyce. Zwróćmy większą uwagę na to w jaki sposób przygotowujemy posiłki, dokładnie i kilkakrotnie myjmy warzywa i owoce. Szczególnie powinniśmy przestrzegać podstawowych zasad higieny w przypadku spożywania surowych warzyw i owoców. Escherichia coli jest wrażliwą bakterią na środki dezynfekcyjne oraz temperaturę. Nawet krótkotrwała obróbka cieplna (w temperaturze 60°C) sprawia, że dania są pozbawione tak groźnego drobnoustroju.

Czytaj też:

Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła