Jesienna dieta


 
Starszy niż rok
Miesiące jesienne są okresem, w którym organizm stopniowo przygotowuje się do zimy. Prawidłowo dobrany jadłospis jest w stanie uchronić nas nie tylko przed chorobami, ale też przybraniem na wadze, tak typowym dla tej pory roku.

Koniec lata nie oznacza, że musimy zrezygnować ze świeżych owoców i warzyw – wręcz odwrotnie. Szczególnie teraz warto korzystać z bogactwa jesieni, najbardziej płodnej pory roku. Co powinno zatem pojawić się w naszym menu?

- dynia - ze względu na dużą zawartość karotenoidów oraz witaminy C jest bogatym źródłem antyutleniaczy. Ponadto zawiera witaminy: E, B1, B2, B6, PP, kwas foliowy i pantotenowy, związki mineralne, węglowodany, białka oraz śladowe ilości tłuszczu. Beta-karoten, który odpowiada za specyficzny pomarańczowy kolor miąższu, zmniejsza ryzyko chorób serca oraz nowotworów.
Dynia należy do warzyw łatwostrawnych, dlatego znajduje się w diecie dzieci i osób mających problemy z przemianą materii. Dynię warto włączyć do jadłospisu alergików, osób cierpiących na choroby serca, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, stwardnienie rozsiane i niewydolność nerek.
Także pestki dyni stanowią smaczną przekąskę - ze względu na dużą zawartość cynku pomagają w walce z trądzikiem, wpływają też korzystnie na włosy i paznokcie.
- cukinia - jest warzywem oferującym bogaty zestaw witamin (głównie witaminy C) i minerałów, a także źródłem beta-karotenu oraz kwasu foliowego. Jest niskokaloryczna i cechuje się wysoką zawartością błonnika, co może sprzyjać utracie zbędnych kilogramów.
- kabaczek - zawiera beta-karoten oraz witaminę C, jest bogatym źródłem składników mineralnych jak potas, wapń i fosfor. Kabaczek to warzywo niskokaloryczne oraz sprzyjające przemianie materii, co sprawia, że stosuje się je w dietach odchudzających. Kabaczek cechuje się również działaniem moczopędnym.

W naszym jesiennym menu powinny pojawić się również papryka, brukselka i buraki. Nie zapominajmy, że to także okres gruszek, śliwek i przede wszystkim jabłek, które obfitują w błonnik oraz witaminę C. Warto też wiedzieć, że odkryto związek pomiędzy jedzeniem jabłek a stopniem zabezpieczenia przed rozwojem chorób przewlekłych, m.in. astmy oraz niektórych rodzajów nowotworów.

Pamiętajmy, że warzywa i owoce powinny stanowić ok. 1/3 ogólnej ilości dobowego pożywienia. Jesienią można też z powodzeniem zastąpić słodycze suszonymi owocami, nasionami dyni, słonecznika i orzechami – dostarczą nam cennego potasu, magnezu, żelaza i witamin z grupy B oraz witaminy E.

Źródło witaminy D to:

-    tran
-    jaja
-    ryby (sardynki, śledzie, łosoś, tuńczyk, węgorz)
-    cielęcina
-    podroby
-    grzyby, zwłaszcza prawdziwki i pieczarki
-    mleko i przetwory mleczne
-    masło oraz wzbogacone margaryny

Źródło wapnia:

-    mleko i przetwory mleczne
-    ryby
-    soja
-    fasola
-    orzechy
-    nasiona słonecznika
-    brokuły
-    jarmuż

Źródło magnezu:

-    kakao
-    ziarna zbóż
-    nasiona roślin strączkowych
-    kasze
-    suszone figi
-    migdały
-    orzechy
-    banany
-    warzywa zielone

Zobacz: Witaminy - zdrowie z apteki