Jogurt, czy to zdrowy przysmak?

Starszy niż rok
Naturalny czy owocowy? Kupiony w sklepie czy zrobiony w domu? Jogurt jest zdrowy, niskokaloryczny, a przede wszystkim bardzo smaczny. Doskonale sprawdza się w formie lekkiej przekąski lub jako dodatek do innych dań.

Jogurt, nazywany także mlekiem bułgarskim, pochodzi prawdopodobnie z terenów Półwyspu Indyjskiego. W starożytnych hinduskich pismach określany był mianem pokarmu bogów. Obecnie jest znany na całym świecie, jednak największą popularnością cieszy się w Indiach, na Bałkanach oraz w państwach kaukaskich.

Zobacz: 7 prostych sposobów na odzyskanie energii

Bogactwo naturalnych składników

Jogurt jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Ze względu na dużą zawartość białka i wapnia korzystnie oddziałuje na układ kostny i pomaga zapobiegać osteoporozie. Obecne w nim żywe szczepy bakterii powstrzymują rozmnażanie się szkodliwych drobnoustrojów, chroniąc przed infekcjami oraz dolegliwościami układu trawiennego. Jego spożywanie zaleca się szczególnie osobom mającym za sobą kurację antybiotykową. Jogurt ceniony jest także jako składnik naturalnych kosmetyków. Przygotowane na jego bazie maseczki doskonale nadają się do każdego typu skóry, a kobiety z Indii i Pakistanu chętnie stosują go jako odżywkę do włosów.

Na słono czy słodko?

W zależności od regionu świata, jogurt wykorzystuje się do przyrządzania różnego rodzaju dań. Dla przykładu, Azerowie delektują się ugotowaną z niego zupą, którą podają z ryżem i bukietem aromatycznych ziół. Z kolei w Bułgarii bardzo popularny jest Tarator, chłodnik przygotowany z jogurtu, ogórka, koperku, czosnku i oleju słonecznikowego. Do smaku dodaje się przeważnie orzechy włoskie. Znaną na całym świecie grecką potrawą są tzatziki, czyli krem jogurtowo-ogórkowy, który serwowany jest jako przystawka lub dodatek do innych potraw. W południowej Europie oraz na Bliskim Wschodzie na deser często zjada się gęsty jogurt z miodem lub słodkim pieczywem.

Smakołyk domowej roboty

Ci, którzy wolą delektować się własnoręcznie przyrządzoną przekąską oraz chcą dać upust swojej kulinarnej kreatywności, mogą pokusić się o samodzielne przygotowanie jogurtu. Następnie warto dobrać do niego odpowiednie dodatki. W sezonie letnim można sięgać po truskawki, maliny, poziomki i borówki - to źródło wielu cennych składników odżywczych, które w połączeniu z jogurtem stworzą prawdziwą witaminową bombę. Jeśli taki deser wydaje się zbyt kwaśny, cukier można zastąpić miodem. Zimą, jako dodatek do jogurtu świetnie sprawdzają się bakalie. Także orzechy włoskie, rodzynki lub inne suszone owoce wzmocnią smak jogurtu oraz wzbogacą go o cenne mikro- i makroelementy.

Czytaj także: Najbardziej sycące produkty. Pozbądź się głodu na długo

Zobacz też: Dieta kefirowa (oczyszczająco-odchudzająca) - efekty, zasady i jadłospis

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA