
Spis treści
Jogurt, nazywany także mlekiem bułgarskim, pochodzi prawdopodobnie z terenów Półwyspu Indyjskiego. W starożytnych hinduskich pismach określany był mianem pokarmu bogów. Obecnie jest znany na całym świecie, jednak największą popularnością cieszy się w Indiach, na Bałkanach oraz w państwach kaukaskich.
Zobacz: 7 prostych sposobów na odzyskanie energii
Bogactwo naturalnych składników
Jogurt jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Ze względu na dużą zawartość białka i wapnia korzystnie oddziałuje na układ kostny i pomaga zapobiegać osteoporozie. Obecne w nim żywe szczepy bakterii powstrzymują rozmnażanie się szkodliwych drobnoustrojów, chroniąc przed infekcjami oraz dolegliwościami układu trawiennego. Jego spożywanie zaleca się szczególnie osobom mającym za sobą kurację antybiotykową. Jogurt ceniony jest także jako składnik naturalnych kosmetyków. Przygotowane na jego bazie maseczki doskonale nadają się do każdego typu skóry, a kobiety z Indii i Pakistanu chętnie stosują go jako odżywkę do włosów.
Na słono czy słodko?
W zależności od regionu świata, jogurt wykorzystuje się do przyrządzania różnego rodzaju dań. Dla przykładu, Azerowie delektują się ugotowaną z niego zupą, którą podają z ryżem i bukietem aromatycznych ziół. Z kolei w Bułgarii bardzo popularny jest Tarator, chłodnik przygotowany z jogurtu, ogórka, koperku, czosnku i oleju słonecznikowego. Do smaku dodaje się przeważnie orzechy włoskie. Znaną na całym świecie grecką potrawą są tzatziki, czyli krem jogurtowo-ogórkowy, który serwowany jest jako przystawka lub dodatek do innych potraw. W południowej Europie oraz na Bliskim Wschodzie na deser często zjada się gęsty jogurt z miodem lub słodkim pieczywem.
Smakołyk domowej roboty
Ci, którzy wolą delektować się własnoręcznie przyrządzoną przekąską oraz chcą dać upust swojej kulinarnej kreatywności, mogą pokusić się o samodzielne przygotowanie jogurtu. Następnie warto dobrać do niego odpowiednie dodatki. W sezonie letnim można sięgać po truskawki, maliny, poziomki i borówki - to źródło wielu cennych składników odżywczych, które w połączeniu z jogurtem stworzą prawdziwą witaminową bombę. Jeśli taki deser wydaje się zbyt kwaśny, cukier można zastąpić miodem. Zimą, jako dodatek do jogurtu świetnie sprawdzają się bakalie. Także orzechy włoskie, rodzynki lub inne suszone owoce wzmocnią smak jogurtu oraz wzbogacą go o cenne mikro- i makroelementy.
Czytaj także: Najbardziej sycące produkty. Pozbądź się głodu na długo
Zobacz też: Dieta kefirowa (oczyszczająco-odchudzająca) - efekty, zasady i jadłospis
Oceń artykuł
(liczba ocen 15)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!