
Spis treści
Cenione od niepamiętnych czasów na Dalekim Wschodzie, doceniane coraz bardziej na Zachodzie. Kiedy spada nam odporność, skarżymy się na brak energii, a paznokcie i włosy sygnalizują brak witamin – kiełki przyjdą nam z pomocą.
A, B, C, E, H. W takie witaminy obfitują te małe, niepozorne roślinki. Do zdrowotnego alfabetu dochodzi żelazo, wapń, magnez, potas. Dalej: biotyna, cynk, selen, a z mikroelementów: chrom i lit. Dodadzą energii, jak kiełki soi, poprawią stan paznokci i skóry, zadbają o odporność – kiełki rzodkiewki. Wegetarianie powinni spożywać odmianę ze słonecznika, bo zaopatrzy ich w żelazo i cynk. Te z soczewicy wpłyną na stan zębów, a z lucerny nas pobudzą i poprawią pamięć. Czy wiecie, że kiełki brokuła zawierają nawet do 20 razy więcej sulforafanu niż sam brokuł? Substancja ta zapobiega powstawaniu raka, hamuje rozwój komórek nowotworowych.
Zobacz: Kiełki - bogactwo zdrowia
Mały wkład, wielkie korzyści
Nie potrzeba wiele, by cieszyć się zielonym ogródkiem na parapecie przez cały rok. Kiełki wymagają światła, odpowiedniej temperatury i wilgoci. W sklepach ze zdrową żywnością można dostać specjalne naczynia , jednak nawet w zwykłym słoiku także uda nam się je wyhodować. Do tego kawałek gazy, gumka. Najszybciej wyrośnie pszenica – do 3 dni, trochę dłużej poczekamy na lucernę – do 7 dni.
Zobacz: Dlaczego warto jeść kiełki?
Pokarm życia
Tak się je często nazywa, przez siłę skoncentrowanych w nich składników odżywczych. Najlepiej jeść kiełki na surowo, posypywać sałatki, kanapki, dodawać do jogurtu. Oczywiście pamiętając o opłukaniu przed zjedzeniem. Ludzki organizm łatwo przyswaja korzystne elementy zawarte w nich zawarte dzięki enzymom rozkładającym wielkie cząstki białek i węglowodanów w proste substancje rozpuszczalne w wodzie. Kiełki polecane są zwłaszcza osobom starszym, ale też młodzieży, dzieciom. Pomogą w rekonwalescencji, podczas choroby, przemęczenia. Warto wprowadzić dobry zwyczaj spożywania około garści tych małych skarbów zdrowia każdego dnia, by się cieszyć witalnością pochodzącą z samej natury.
Czytaj też: Jakie zdrowe i jadalne rośliny możesz hodować w swoim domu?
Czytaj też: Soczewica czarna, zielona i czerwona - kalorie, właściwości i wartości odżywcze
Oceń artykuł
(liczba ocen 15)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!