Kłopotliwe bakterie

Starszy niż rok
Wszystkie pokarmy w sposób naturalny zawierają niewielkie ilości bakterii. Jeśli źle obchodzimy się z żywnością, jest ona nieprawidłowo przygotowywana lub przechowywana, bakterie mogą się rozmnożyć w ogromnych ilościach i wywołać chorobę.
 

Bakterie i sposób ich rozpowszechniania

1. Campylobacter jejuni: zanieczyszcza mięso i drób w czasie jego przetwarzania, jeśli odchody mają kontakt z powierzchnią mięsa. Inne źródła - niepasteryzowane mleko, zanieczyszczona woda.
Objawy: ostra biegunka, skurcze bólowe brzucha, dreszcze, bóle głowy. Zaczynają się w ciągu 2-11 dni od zakażenia i trwają 1-2 tygodnie.
2. Laseczki zgorzeli gazowej - mięso, gulasz, zagęszczane sosy. Typowe rozprzestrzenianie - jeśli potrawy nie są wystarczająco gorące lub jeśli są zbyt wolno schładzane.
Objawy: wodnista biegunka, nudności, skurcze brzucha, Rzadko gorączka, Pojawiają się w ciągu 1-16 godzin, trwają 1-2 dni
3. Escherichia coli czyli Pałeczki okrężnicy - zanieczyszczona wołowina podczas uboju. Rozprzestrzenia się poprzez niedogotowaną mieloną wołowinę. Inne źródła to niepasteryzowane mleko, wina jabłkowe, ludzkie odchody, zanieczyszczana woda.
Objawy: Wodnista biegunka, która może przechodzić w krwawą w ciągu doby, ostre skurcze żołądka, nudności, wymioty. Początek po 1-8 dniach, trwają 5-8 dni.
4. Wirus Norwalk - spożywanie zanieczyszczonej żywności lub płynów, dotykanie brudnych powierzchni.
Objawy: nudności, wymioty, biegunka, skurcze żołądka, gorączka, dreszcze. Czas trwania 1-2 dni.
5. Salmonella: surowe lub zanieczyszczone mięso, drób, mleko, jaja, Rozprzestrzenia się przez przedmioty kuchenne i od ludzi, którzy zarażeni są salmonellą.
Objawy: Ostra biegunka, nudności, wymioty, wysoka gorączka. Początek po 6-72 godzinach. Czas trwania do 14 dni.
6. Gronkowiec złocisty: Rozpowszechnia się przez kaszel, kichanie, kontakt z dłońmi. Rozmnaża się na mięsie, sałatkach, sosach, kremach, wyrobach cukierniczych z kremami.
Objawy: Gwałtowna ostra biegunka, nudności, wymioty, zamroczenie. Początek 1-6 godzin, czas trwania 1-2 dni.
7. Przecinkowiec - surowe ostrygi, surowe lub niedogotowane małże.
Dreszcze, gorączka, zmiany skóry. Początek w ciągu 1 godziny do 7 dni. Bardzo niebezpieczna bakteria.

Jak się chronić przed bakteriami:

- myj owoce i warzywa w ciepłe wodzie.
- nie pij niepasteryzowanego mleka
- mięso poddawaj dokładnej obróbce termicznej, nigdy nie jadaj niedogotowanego, niedopieczonego mięsa.
- wystrzegaj się surowych ostryg. Upewnij się, że wszystkie owoce  morza zostały dokładnie ugotowane.
- nie jadaj surowych lub niedogotowanych jaj. Jajka przed użyciem zawsze umyj, a dłonie po zetknięciu ze skorupka dokładnie umyj woda z mydłem.
- po wyjściu z toalety dokładnie myj dłonie.
- Potrawy zaraz po wystudzeniu schowaj do lodówki.

Czytaj też: Probiotyki czyli dobre bakterie

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA