Konkurs „Zdrowy przepis na zdrowe Święta” - wyniki

Starszy niż rok
Święta dobiegły końca, a wraz z nimi i nasz konkurs. Nie mamy wątpliwości: w tej zabawie wygraliście wszyscy – wybierając zdrowe i lekkie potrawy dla siebie i swoich najbliższych.

Spis treści

Pokazaliście nam, jak dodać polskim Świętom zdrowia. Wybór tych 10 najlepszych spośród wszystkich nadesłanych propozycji był niezwykle trudny: ślinka ciekła nam od samego czytania, żołądki skręcały się z głodu, a wyobraźnia uciekała ku już gotowym potrawom… Nie było łatwo.

Uwiodły nas pstrąg w winie – pachnący pietruszką, zupa orzechowa, keks bananowy, kapusta z żurawiną i grzybami, prawdziwy żur, kutia z pęczaku, karp z orzechami i miodem, serniczki z kaszy gryczanej z nutą imbirową, śledzie we wszelkich możliwych wcieleniach, ciasteczka orkiszowe z figami i gorzką czekoladą… A to tylko niektóre z Waszych propozycji. Czy nie są oszałamiające? Podzieliliście się z nami nie tylko smacznymi i zdrowymi przepisami, ale także takimi, które niezwykle zachęcająco łączyły innowację z tradycją. A to bardzo cenimy.

Czytaj: 5 chorób, jakich możesz nabawić się w te święta

I te wszystkie rady – jak to zrobić, by cieszyć się świąteczną atmosferą i darami stołu i zachować jednocześnie lekkość i dobre samopoczucie – są bezcenne, bo wierzymy, że naprawdę sprawdziliście je w praktyce.

Bardzo wszystkim dziękujemy za udział w konkursie i wspaniałe propozycje nie tylko świątecznych potraw.

Lista zwycięzców

Blenderami MQ 535 SAUCE marki Braun:

Monikę Madzię Niemczewską za karpia w miodzie i orzechach
Przepis ten jest ciekawą odskocznią od tradycyjnie smażonego karpia w panierce. Dodatek orzechów zwiększa ilość kwasów omega 3 oraz witaminy E, niezwykle korzystnych w profilaktyce chorób układu krążenia.

Natalię Koper za galaretkę z suszu
Galaretka z suszu jest wyśmienitym pomysłem na słodki i zarazem zdrowy deser. Słodycz suszonych owoców zaspokoi potrzeby każdego łasucha, a dodatek cynamonu nie pozwoli zbyt mocno zwiększyć glukozy we krwi, gdyż wpływa na aktywność insuliny.

Emilkę Perkowską za „oszukany keks” dietetyczny
Niewątpliwą – ale nie jedyną – zaletą tego przepisu jest zastąpienie cukru naturalnym słodzikiem – stewią. Mimo iż jest nawet 300–400 razy słodszy od cukru nie zawiera ani jednej kalorii, nie podnosi poziomu glukozy we krwi.

Agnieszkę Nowak za barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami
Mąka pełnoziarnista, otręby oraz mielony len są potężną dawką błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego i niwelującego uczucie ciężkości, które może pojawić się po spożyciu tradycyjnych świątecznych potraw. Kwasy omega 3 w siemieniu lnianym przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej poprzez przyspieszenie metabolizmu. Dodatkowo obecność majeranku działa kojąco na przeciążony przewód pokarmowy.

Iwonę Filipek za kapustę z żurawiną i grzybami
Żurawina suszona to świetny pomysł na ciekawe urozmaicenie kapusty z grzybami. Dodatkowo warto dodać kurkumę lub kminek. Takie połączenia z kapustą działają rozkurczowo na mięśnie przewodu pokarmowego, niwelując wzdęcia.

Zofię Ptasznik za amura w galarecie
Amur – z rodziny karpiowatych – doskonale zastępuje karpia, a ryby w galarecie stanowią wyśmienitą alternatywę dla tłustych ryb smażonych. Unikanie smażenia sprawia, że potrawa jest lżejsza.

Alicję Śnieżek za zupę grzybową z pęczakiem
Zupa grzybowa z pęczakiem to ciekawe połączenie, które dostarcza sporej dawki węglowodanów złożonych oraz skrobi regulujących poziom cukru we krwi. Dzięki dużej zawartości błonnika rozpuszczalnego w wodzie danie takie powoduje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Annę Kowal-Gąskę za kapustę z grzybami i fasolą Malinka
Kapusta na wigilijnym stole to nasza tradycja. W nagrodzonym przepisie godne pochwały jest m.in. użycie masła klarowanego, które oprócz swych niebywałych zalet w kuchni poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm.

Joannę Święcicką-Łupiniec za piernik na migdałach bez cukru i mąki
Nieodłączną częścią Świąt są słodkości, czyli tzw. puste kalorie. Czy nie warto zamienić ich na pyszne, słodkie i zdrowe? W przepisie tym można znaleźć wszystko, co dobre. A jeśli ktoś wystraszy się dużej ilości migdałów, niech weźmie pod uwagę, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe w nich zawarte zmniejszają ryzyko chorób serca poprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu. Dodatkowa obecność imbiru zmniejszy nudności występujące po świątecznym obżarstwie.

Stanisława Szkolnickiego za ruskie pierogi z tofu (wege)
Ruskie pierogi z tofu nadają się nie tylko dla zdeklarowanych wegan, ale także stanowią atrakcyjną alternatywę dla osób, którym wzdymająca kapusta i ciężkostrawne grzyby odbierają radość spożywania tradycyjnych pierogów. Jeśli dodatkowo do ciasta na pierogi użyjemy mąki pełnoziarnistej, dostarczymy organizmowi porządnej dawki błonnika poprawiającego perystaltykę jelit, a więc sprzyjającego oczyszczaniu organizmu.

Laureatom gratulujemy nagród, a wszystkim dziękujemy za udział w konkursie. Szczęśliwego i zdrowego Nowego Roku!

Sprawdź: Powigilijny zestaw czynności dla mężczyzn

Zobacz też: Powigilijny zestaw ćwiczeń dla kobiet

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA