Kontrowersje wokół młodego jęczmienia

Kontrowersje wokół młodego jęczmienia
Na rynku co jakiś czas pojawia się nowy preparat, który – jak twierdzą niektórzy – w błyskawiczny sposób odchudza, jest zdrowy, ma mnóstwo minerałów i witamin. Ostatnio ogromną popularność wśród odchudzających się zyskał młody zielony jęczmień.

Na rynku jest on dostępny w formie sproszkowanego soku lub rozdrobnionej trawy jęczmiennej. Otrzymuje się to na dwa sposoby. Proszek pozyskuje się poprzez wyciśnięcie soku z młodego jęczmienia, a następnie sok suszy się odparowując wodę pod ciśnieniem w niskiej temperaturze. Proszek z trawy otrzymuje się zaś przez suszenie przez dłuższy czas w wyższej temperaturze.

Co takiego w sobie ma?

Zielony jęczmień zawiera witaminy i składniki mineralne, m.in. witaminy z grupy B, antyoksydanty (witamina C, witamina E, beta-karoten), żelazo, wapń, magnez oraz cynk. Dodatkowo, zielone łodygi rośliny są źródłem naturalnych hormonów oraz chlorofilu. Jęczmień zawiera również aminokwasy, zaliczane do grupy tych niezbędnych, których organizm nie może sam wyprodukować. Ze względu na wymienione składniki, młody jęczmień posiada silne właściwości przeciwutleniające. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe. Wspomaga leczenie zmian skórnych. A zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że zielony jęczmień ma także właściwości odchudzające.

Czytaj też: Tanie zamienniki superproduktów. Czy już je znasz?

Odchudza czy nie?

Preparaty z zielonego jęczmienia polecane są osobom odchudzającym się. Rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który jest w nim zawarty, daje uczucie sytości, opóźnia również moment opróżniania żołądka. Nierozpuszczalny błonnik zapobiega zaparciom poprzez pobudzanie perystaltyki jelit. 

Katarzyna Bosacka, prowadząca na antenie TVN Style program „Wiem co jem i wiem co kupuję”, twierdzi, że zielony jęczmień to kolejna modna ściema. „Gdyby to wszystko była prawda, to dawno nie wyglądałabym tak, jak wyglądam. Jest mnóstwo osób, które chcą zarobić na ludzkiej naiwności. Łatwiej byłoby połknąć tabletkę albo napić się naparu z tajemniczej rośliny rosnącej w lasach brazylijskich, żeby schudnąć. Ale to niestety jest wyłącznie kwestia ciężkiej pracy. Ostatnio udało mi się zrzucić parę kilogramów, bynajmniej nie dzięki magicznym specyfikom. Najzdrowsza dieta to pięć posiłków dziennie, w małych ilościach. Zdrowe produkty, warzywa, owoce.  Ale oprócz diety, teraz intensywnie pracuję” – mówi autorka programu.

Jej zdanie popiera wiele internautek, które na forach piszą o swoich doświadczeniach z młodym zielonym jęczmieniem. Wiele osób nie schudło w ogóle, są rozczarowane, zwłaszcza że kapsułki nie są tanie. Ale jest też grupa osób zadowolonych z tej modnej dietetycznej nowości.

Warto jednak pamiętać, że nigdy nie wystarczy łykanie tabletek i... czekanie na efekty. To byłoby zbyt proste. Najważniejsze w odchudzaniu jest racjonalna dieta, regularność posiłków, ograniczenie węglowodanów na rzecz warzyw i spora ilość ruchu. To zawsze się sprawdza.

Beata Borys

Zobacz: 7 smacznych pomysłów dla wegan

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA