Kurkuma - prawdziwe złoto wśród przypraw

Znana już wśród starożytnych Hindusów, ostra, barwiąca na żółto, pozyskiwana z rośliny z rodziny imbirowatych. Kurkuma robi obecnie zawrotną karierę. Nie ma się czemu dziwić – wykazuje całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości, a ostatnie badania udowodniły, że może też leczyć uszkodzenia mózgu.

Naturalne lekarstwo

Naukowcy z Institute of Neuroscience and Medicine w Julich przebadali związek aromatyczny występujący naturalnie w kurkumie – turmeron. W formie zastrzyku związek ten podano szczurom, a następnie rejestrowano aktywność ich mózgów. Okazało się, że poszczególne części mózgu odpowiedzialne za wzrost komórek nerwowych po zastrzyku były bardziej aktywne. W wyniku zabiegu odnotowano zwiększone namnażanie się komórek oraz przekształcanie się komórek macierzystych w neurony.

Czy jest zatem szansa, że powstanie lek oparty na turmeronie, który leczyć będzie uszkodzenia mózgu powstałe w wyniku urazów, udaru czy Alzheimera? Do tego potrzeba na pewno kolejnych badań.

Jak dotąd pod kątem właściwości leczniczych przepadano także inny składnik kurkumy – kurkuminę. Ma ona działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Oczyszcza krew i narządy, np. wątrobę. Jednak najważniejsze chyba jest to, że potrafi niszczyć komórki nowotworowe.

Czytaj też: Jak działają przyprawy, owoce i warzywa? Rozpoznaj po kolorach

Jedna przyprawa może tak wiele?

Może. Może nawet więcej – wszystkie zalety kurkumy wręcz trudno wymienić. Sprzyja trawieniu białek, więc zapobiega wzdęciom. Wspomaga trawienie, stymulując produkcję soków trawiennych i żółci. Dlatego też napędza przemianę materii. Obniża poziom cukru we krwi. Do tego wszystkiego jest sprzymierzeńcem urody, bo działa antyoksydacyjnie. Maseczka z kurkumy pomoże więc pozbyć się zmarszczek i trądziku (Uwaga! Jest silnie barwiąca).

Jak to działa?

Naturalne substancje zawarte w kurkumie stymulują układ immunologiczny do zwalczania białek, które utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych odpowiedzialnych m.in. za pamięć, nastrój i zachowanie. No właśnie - „naturalne substancje”. To warto podkreślić. Nikogo nie trzeba już chyba przekonywać, że kurkumę warto czym prędzej włączyć do codziennego menu.

Wystarczy już około 1/4 łyżeczki, czyli 1 gram przyprawy dziennie, by zauważalnie poprawić pamięć. Pasuje do dań w stylu indyjskim, czyli np. wszystkich tych, do których zwykle dodajemy curry (ryż, kurczak). Curry jest to jednak mieszanka różnych przypraw, a kurkumy znajduje się w niej zaledwie 20 procent. Dlatego lepiej zaopatrzyć się w nią w czystej postaci. Na szczęście w sklepach jest łatwo dostępna.

Czytaj też: 7 niesamowitych przypraw, o których działaniu nie wiesz wszystkiego

Zobacz: Kardamon - właściwości lecznicze indyjskiej przyprawy

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA