
Spis treści
Kwasy Omega 6
Omega 6 to nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować. Do tej grupy kwasów omega 6 zaliczamy kwas linolowy, gamma-linolowy oraz arachidonowy.
Jakie są źródła omega 6? Kwasy omega 6 znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego. Ich „dostarczycielami” są między innymi oleje: słonecznikowy, arachidowy, z pestek winogron, sojowy, kukurydziany, rzepakowy z wiesiołka czy lniany niskolinolenowy.
Wśród innych produktów zawierających kwasy omega 6 są również migdały, pestki dyni i słonecznika czy awokado.
Omega 6
Kwasy omega 6 mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia i immunologicznego. Ponadto wykazano, iż mają działanie łagodzące dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego oraz przekwitaniem u kobiet.
Jeśli mamy niedobór omega 6 nasz organizm może być bardziej podatny na wirusy i bakterie. Ponadto może pojawić się nadciśnienie, a także zmiany skórne. Nieprawidłowa może być też praca serca, nerek, mogą pojawić się problemy z wątrobą.
Braki kwasu arachidonowego mogą przyczyniać się do powstawania zmian miażdżycowych. O przyjmowanie kwasów omega 6 dbać powinny także osoby, które chcą doczekać się potomstwa.
Stosunek omega 3 do omega 6
Przyjmując kwasy tłuszczowe nienasycone należy pamiętać, iż musi być zachowany stosunek omega 3 do omega 6. Otóż spożywanie dużych ilości omega 6 przy małych spożyciu tych drugich może wręcz zaszkodzić.
Kwasy omega 6 często określa się jako złe. Wszystko dlatego, że nierzadko dieta jest obfita w te właśnie kwasy, przy jednoczesnym niskim spożyciu omega 3. Brak balansu prowadzić może do stanów zapalanych, a z czasem chorób nowotworowych, szczególnie u kobiet po menopauzie i schorzeń układu krążenia.
Aby uniknąć niebezpiecznych dla zdrowia dysproporcji w spożywaniu kwasów tłuszczowych omega, zalecana jest rezygnacja z bogatych w omega 6 produktów, takich jak olej arachidowy, sojowy czy słonecznikowy. Można je zastąpić oliwą z oliwek (stosunek omega 6 do 3 to 9:1), a najlepiej olejem rzepakowym (stosunek 2:1).
Omega 3 i omega 6
Według specjalistów obecny trend żywienia na świecie sprawia, że stosunek spożywanych kwasów omega 6 do omega 3 wynosi średnio 15-20:1, a czasem nawet 40:1. Przyjmuje się, że właściwa proporcja powinna wynosić 4-6:1. Zatem na jedną łyżkę kwasów omega 3 powinno przypadać od czterech do maksymalnie sześciu łyżek omega 6.
Proporcje kwasów omega 6 i 3 w suszonych migdałach to 12:1, w śledziu 1:0,8, w łososiu hodowlanym 0,27:1, a w orzechach pistacjowych (solonych) 51:1.
Oceń artykuł
(liczba ocen 16)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!