Lawenda zamiast tabletki

Lawenda znana była już w starożytności. Kobiety używały jej do aromatyzowania kąpieli czy tworzenia kadzideł. Z kolei w średniowieczu wierzono, że lawenda zapobiega chorobom zakaźnym i używano jej w walce z dżumą, a nawet traktowano ją jako środek na wszy.

Surowcami zielarskimi lawendy wąskolistnej są kwiaty (Flos lavandulae) oraz olejek (Oleum lavandulae). Roślinę tą pozyskuje się wyłącznie ze specjalnych upraw. Lawenda wyróżnia się silnym, przyjemnym zapachem, który zawdzięcza olejkowi lotnemu (zawierającemu m.in. kamforę). Ponadto lawenda zawiera: garbniki (m.in. kwas rozmarynowy), antocyjany, fitosterole, związki trójterpenowe, kwasy organiczne, pochodne kumarynowe i sole mineralne. Ususzoną lawendę należy przechowywać w szczelnych opakowaniach, w ciemnym i suchym miejscu.

Na co pomaga lawenda

Preparaty zawierające kwiaty lawendy mają przede wszystkim zastosowanie w leczeniu problemów z zasypianiem, przy bólach głowy, nadmiernym pobudzeniu nerwowym oraz depresji. Ponadto roślina ta polecana jest w różnych schorzeniach układu pokarmowego, takich jak: drażliwy żołądek, dolegliwości jelitowe, wzdęcia.

Czytaj więcej: Lawenda. Pachnie, uspokaja i leczy!

Lawenda wąskolistna stosowana jest najczęściej zewnętrznie. Napary polecane są szczególnie do płukania jamy ustnej w przypadku nieświeżego oddechu oraz stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Ponadto mogą być one używane do inhalacji, nacierania i masaży. Z kolei olejek lawendowy pomocny jest w łagodzeniu dolegliwości związanych z ukąszeniami owadów i oparzeń słonecznych. Nacieranie olejkiem może też przyspieszyć ustąpienie przeziębienia oraz bóli mięśniowych.

Lawendowe kosmetyki

W kosmetyce lawendę ceni się głównie za piękny zapach. Olejek lawendowy dodaje się do płynów do kąpieli, perfum, wód, mydeł, kremów i toników. Dzięki właściwościom oczyszczającym, łagodzącym i antyseptycznym, roślina ta zawarta jest w preparatach dla skóry wrażliwej i trądzikowej. Ponadto do dziś lawendę stosuje się w aromaterapii do przygotowywania relaksacyjnych kąpieli.

Przy miejscowym stosowaniu lawenda może powodować podrażnienia skórne. Ziela tej rośliny nie powinny stosować osoby cierpiące na chorobę wrzodową. Nie powinny go również spożywać osoby ze schorzeniami nerek i wątroby.
Nadmierne dawki olejku lawendowego mogą powodować podrażnienia pęcherzyków płucnych i nerek oraz pojawienie się stanu zapalnego błony śluzowej żołądka i jelit. Ponadto olejek ten silnie pobudza macicę, dlatego należy bardzo ostrożnie stosować go podczas ciąży.

Zobacz też: kaszel-i-serce,3106557,1.html">Bluszcz pospolity – na kaszel i serce.

Źródła:

  • Wielgosz T., Wielka księga ziół polskich, Wydawnictwo Elipsa, Poznań.
  • Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.
  • „Klasztorna apteka – zioła ojca Kiliana”, Wydawnictwo Salwator, Kraków 2008.
     

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA